All Retail
Опубліковано

Світові ціни на продовольство досягли трирічного максимуму, — ФАО

Теги:
FMCG
Фото:
fbc.net.ua

Світові ціни на продовольство в 2020 році досягли трирічного максимуму.

Про це повідомляє ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН).

Індекс продовольчих цін ФАО в грудні 2020 року порівняно з листопадом зріс на 2,2%, до 107,5 пункту. За підсумками року він склав 97,9 пункту, що є трирічним максимумом і на 3,1% більше, ніж в 2019 році. Однак він все ще на 25% нижче свого історичного піку 2011 року, уточнюється в повідомленні, передає Інтерфакс-Україна.

Індекс цін на зернові в грудні в порівнянні з листопадом зріс на 1,1%. За підсумками року зростання склало 6,6%. Експортні ціни на пшеницю, кукурудзу, сорго і рис в грудні виросли через побоювання з приводу перспектив врожаю в Північній і Південній Америці, а також в Росії.

Індекс цін на олію в грудні виріс на 4,7% і досяг найвищого рівня з вересня 2012 року. Крім обмеження поставок пальмової олії з основних країн-виробників, на міжнародну торгівлю вплинуло різке підвищення експортних мит в Індонезії. За підсумками року цей індекс виріс на 19,1%.

Індекс цін на молочні продукти в грудні підвищився на 3,2%, ставши сьомим щомісячним підвищенням поспіль. Але за підсумками року він знизився на 1%.

Індекс цін на мʼясо в грудні виріс на 1,7%. Показник на поточний рік на 4,5% нижче, ніж в 2019 році. Котирування мʼяса птиці відновилися в грудні, чому сприяли зрослий попит, особливо з боку країн Близького Сходу, високі внутрішні продажі в ключових країнах-виробниках і несприятливі наслідки спалахів грипу птахів в Європі.

Індекс цін на цукор в грудні знизився на 0,6% після помітного зростання в листопаді.

Індекс продовольчих цін ФАО — це середньозважений показник, що відслідковує динаміку міжнародних цін на пʼять основних продовольчих товарних груп.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або