All Retail
Опубліковано

Україна повністю використала 11 квот на безмитний експорт сільгосппродукції в ЄС

Теги:
експорт
Фото:
minfin.com.ua

У 2020 році експорт української агропродовольчої продукції в країни ЄС впав на 10,8% в порівнянні з минулим роком, при цьому Україна повністю використовувала 11 квот на безмитний експорт в ЄС.

Про це повідомляє прес-служба обʼєднання «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Зокрема, Україна повністю використала квоти на безмитний експорт в ЄС меду, цукру, круп і борошна, обробленого крохмалю, оброблених томатів, виноградного і яблучного соків, яєць, кукурудзи, мʼяса птиці, обробленої продукції з зернових і крохмалю.

При цьому змінилася ситуація з використанням квот на поставки в ЄС яєць, пшениці і вершкового масла. Так, в 2020 році були повністю використані квоти на поставки яєць, хоча роком раніше відсоток їх використання був тільки 80%. У той же час квоту на постачання пшениці використовували тільки на 78%, хоча рік тому вона була вибрана повністю.

Більш критична ситуація з вершковим маслом: 2020 року було використано лише 6% виділеної квоти, в той час як в минулому році вона була використана повністю.

"У 2020 році експорт українського вершкового масла впав на 38% в порівнянні з минулим роком, а в країни ЄС став взагалі мізерним (експортна виручка в 2020 року склала $ 0,4 млн у порівнянні з $ 7,2 млн в 2019 році). Головна причина — українське вершкове масло не може конкурувати за ціною з європейським навіть при наявності квот через зростання собівартості його виробництва. Більш того, імпорт європейського вершкового масла в 2020 році в Україні в 1000 разів перевищив експорт ", — зазначила аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або