Експорт плодово-ягідної продукції з України знизився на 8%
- Фото:
- ukr.media
Українські експортери плодів і ягід за результатами 2020 р отримали від продажів на зовнішніх ринках $ 238 млн виручки, що на 8% менше, ніж було в рекордному 2019 р.
Про це повідомляє "Українська асоціація аграрного експорту".
Як зазначається, показник вартості експорту плодів і ягід в 2020 р став другим в історії України.
"Найбільші доходи надійшли від збуту заморожених плодів і ягід ($ 111 млн), волоських горіхів в шкаралупі і без ($ 98 млн), яблук і груш ($ 10 млн). При цьому загальна частка зазначених товарних груп в українському експорті плодово-ягідної продукції склала 92 % ", — відзначають експерти.
В натуральних обсягах експорт волоських горіхів знизився з 68 тис. т в 2019 р до 39 тис. т в 2020 р, а яблук і груш, відповідно, з 54 тис. т до 19 тис. т.
"Хоча продажі в 2020 р на зовнішніх ринках заморожених фруктів в кількості 55 тис. т стали максимальними за період незалежності України", — зазначають в асоціації.
Також уточнюється, що основними покупцями українських фруктів, ягід і горіхів в 2020 р стали: Польща — $ 57,7 млн; Франція — $ 19,7 млн; Німеччина — $ 17,2 млн; Нідерланди — $ 11,6 млн; Італія — $ 11,5 млн; Австрія — $ 11,2 млн; Туреччина — $ 10,5 млн; Чехія — $ 9,6 млн; Греція — $ 9,5 млн; Білорусь — $ 9,2 млн. При цьому, країни ЄС забезпечили 77% виручки від всього експорту українських плодів і ягід.