All Retail
Опубліковано

Азія скуповує майже половину українського агроекспорту

Теги:
експорт
Фото:
https://landlord.ua

Продукція АПК в 2020 р склала 45% в загальному експорті з України, зберігши лідерство в його товарній структурі.

Про це розповів заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Микола Пугачов, йдеться в повідомленні інституту.

За його словами, характерною рисою минулого року для вітчизняного аграрного сектора економіки став ряд рекордів за обсягами поставок сільгосппродукції на зарубіжні ринки.

Знову за підсумками календарного 2020 р зафіксовані найбільші в історії України обсяги експорту соняшникової олії — 6,9 млн т і мʼяса птиці — 431 тис. т. Серед товарів, які не відносяться до найбільш вагомих в переліку зарубіжних поставок, було досягнуто максимальне кількісне значення в експорті меду (81 тис. т), заморожених плодів і ягід (55 тис. т), макаронних виробів (30 тис. т) і консервованих томатів (66 тис. т), зазначив експерт.

Згідно з даними Державної митної служби України, за підсумками 2020 року Україна експортувала агропродовольство (групи 1-24 УКТЗЕД, а також казеїн, альбумін, шкури, хутро, шерсть і ін.) на суму $ 22,39 млрд, побивши рекордний показник 2019 р в $ 22,35 млрд.

"Таким чином, наша країна третій рік поспіль оновила історичний рекорд аграрного експорту", — констатував Микола Пугачов.

За оцінками вчених Інституту аграрної економіки, вирішальним для сумарного зростання експорту продукції АПК 2020 стало збільшення обсягів поставок в Азію, яке в минулому році досягло свого найбільшого значення за період незалежності України. При цьому вартість поставок в три інших регіони — Європейський Союз, Африку і СНД — синхронно знизилася.

"У 2020 році Азія продовжила посилювати свої позиції основного імпортера вітчизняної агропродукції, в черговий рік поспіль закупивши рекордну кількість українських сільгосппродуктів. Вартісні обсяги вітчизняного експорту до країн цього регіону в минулому році збільшилися до $ 10,9 млрд. Це на 16% перевищило рекордний показник поставок в цей регіон в $ 9,4 млрд в 2019 р і більш ніж на третину (36,3%) — встановлений в 2018 р рекорд в $ 8 млрд. У минулому році частка азіатських країн вперше склала майже половину — 48,7% — від загального українського агроекспорту ", — повідомив Микола Пугачов.

Обсяги експорту аграрної продукції українського виробництва в країни-члени ЄС зменшилися майже на 11% проти рекордного показника 2019 року в $ 7,5 млрд і склали в 2020 р $ 6,7 млрд. При цьому частка ЄС у вітчизняному експорті агропродовольства склала в минулому році 29,9%.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або