All Retail
Опубліковано

Україна збільшила імпорт екзотичних фруктів

Теги:
фрукти
Фото:
East Fruit

Найбільша частка (11,5%) в структурі зарубіжних поставок сільгосппродукції в Україну в 2020 р припала на продукцію групи «Плоди і горіхи» — в основному за рахунок цитрусових, бананів та інших екзотичних плодів.

Про це заявив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов, йдеться в повідомленні установи.

За даними Державної митної служби України, у 2020 році обсяги імпорту плодів і горіхів становили $ 795 млн. Це фактично на 18% перевищило показник 2019 року в $ 673 млн, повідомив учений.

За його словами, основним постачальником продукції цієї групи в Україні за останні роки залишається Туреччина, з якою в минулому році імпортували більше 269 тис. т фруктів. У минулому році частка Туреччини в вартості вітчизняного імпорту плодів склала 28,8%, зазначив експерт.

Також значні закупівлі фруктів українські компанії здійснили в Еквадорі (12,9%), Греції (6,2%), Коста-Ріці (5,8%), Іспанії (5,4%) та Єгипті (5,0%).

Сукупно ці шість країн сформували 2020 року понад 64% вартості імпорту продукції даної групи в Україні.

"Найбільшим попитом серед плодово-ягідної продукції в нашій країні традиційно користуються цитрусові і банани, які в 2020 році сформували майже 3/5 вартості її імпорту. Якщо в імпорті цитрусових більше половини обсягів стабільно належать Туреччині, то закупівлі бананів ми здійснюємо переважно в країнах Латинської Америки, зокрема Еквадорі і Коста-Ріці, які в минулому році забезпечили близько 80% вартісних обсягів поставок ", — підсумував Пугачов.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або