Лише 4% виробництва огірків в Україні — промислове
- Фото:
- east-fruit.com
Найбільш поширеними овочами для українського столу є помідори і огірки (крім картоплі). І якщо раніше дані культури в свіжому вигляді вживали тільки в сезон, то зараз збільшилося споживання протягом цілого року. Однак відбувається це в основному за рахунок імпортних поставок.
Про це йдеться в повідомленні асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".
"В Україні не дуже поширене вирощування овочів в теплицях в холодні місяці, так як витрати на енергоносії для обігріву самих теплиць не дозволяють вирощувати конкурентноспроможну за ціною продукцію. Економічно доцільніше імпортувати помідори і огірки з Туреччини, яка має більш сприятливий клімат для вирощування овочів в теплицях. Саме на цю країну довелося 79% імпортних поставок помідорів і 83% огірків в 2020 році ", — пояснює аналітик УКАБ Світлана Литвин.
В Україні вирощування огірків і помідорів в основному відбувається в господарствах населення, частка промислового виробництва незначна. За останні 5 років обсяги виробництва помідорів були на рівні 2,2-2,3 млн т, з них близько 34% виробляється промисловими підприємствами. Щодо огірків, — то їх обсяги виробництва близько 1 млн т, з яких тільки 4% промислового виробництва. При цьому, 10% помідорів і 25% огірків вирощуються в теплицях, відзначають в асоціації.
"Протягом останніх 5 років імпортні поставки помідорів і огірків збільшилися в 2 рази. У 2020 році було імпортовано 87 тис. т помідорів і 21 тис. т огірків. Імпортні поставки овочів мають чітко виражену сезонність, повʼязану з внутрішнім виробництвом. Пік надходжень імпортних помідорів припадає на травень, коли потреба в свіжих овочах у населення зростає, але внутрішня пропозиція ще недостатня. Щодо огірків, то їх максимальна кількість завозиться взимку.
Мінімальні поставки обох овочів спостерігаються в червні-жовтні, коли є достатня внутрішня пропозиція ", — пояснюють експерти.