All Retail
Опубліковано

Експерт: Прибутковість молока з початку року — на мінімумі

Теги:
молоко
Фото:
earth.com

Індекс умовної прибутковості молока (УМВ) в квітні 2021 року майже не змінився. Зростання склало 0,8% за рахунок незначного зменшення ціни кормового раціону.

Про це розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці в Facebook.

Він зазначив, що ціни на молоко, як правило, з лютого-березня починають стрімке піке вниз.

"А в цьому році ціни на молоко стійко стабільні. Більш того — вперше в березні ціни не знизилися взагалі", — констатує експерт.

Крім того, Ярмак зазначив, що УМВ березня 2021 р не є найнижчим історично для цього місяця, але був найнижчим з 2016 року, коли він перебував на подібному рівні.

"А ось перші чотири місяці року були другими найменш прибутковими в історії підрахунку УМВ сезонів — гірше було тільки в мегакризовому 2015 р. В минулому році, наприклад, за цей же період прибуток наших професійних виробників молока був на 55% вищим", — додав експерт .

Перші чотири місяці поточного року принесли українським виробникам на 25% менше прибутку в порівнянні із середнім показником за цей же період попередніх 5 років, підрахував він.

Ярмак не дає однозначної відповіді, як буде коливатися УМВ в травні. Він нагадує, що зазвичай прибутковість знижується, так як ціни на молоко сезонно знижуються. Середнє падіння індексу УМВ за останні роки було близько 6%.

"Світовий ринок на нас починає впливати, а там тенденції різноспрямовані — дешевше жири і дорожче або стабільні білки", — підсумував експерт.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або