All Retail
Опубліковано

Експерт розповів, які продукти подорожчають

Ціни на продукти продовжують зростати як в світі, так і в Україні. З початку року рекордно подорожчали цукор, соняшникова олія та яйця.

Експерт Олексій Дорошенко розповів в інтервʼю "Голосу", які продукти можуть ще подорожчати.

Після річного подорожчання почався тренд на зниження цін. По-перше, почали дешевшати сезонні овочі. По-друге, почали знижуватися ціни на яйця. Разом з тим, українські виробники яєць стали знову виходити на європейські ринки, а це погано для внутрішнього споживача. Ціни на яйця просіли, але не сильно. Також у всьому світі спостерігається тренд подорожчання яловичини, і Україна не виняток. Це повʼязано зі скороченням поголівʼя. Поряд з цим не падають ціни на кукурудзу, олію і комбікорми. Вниз пішли тільки ціни на пшеницю.

У минулому році ціни на пшеницю скакали. Саме сировина за останні кілька місяців подорожчала на 25%, а хліб — на 20%. Тобто, між сировиною і кінцевим продуктом різниця 5%. Тому ціни на хліб продовжують рости. Але пекарі говорять, що потенціал зростання цін становить 3-4%. Іншими словами, значного зростання цін на хліб не буде, так як попит на пшеницю не збільшується. Але говорити про те, що продукти в найближчі роки будуть дешевшати, не варто.

Дешеві продукти йдуть в минуле. Один з факторів — пандемія. Також в тренді більш якісне харчування. Зараз це популярно в США і країнах ЄС. Нові якісні продукти дорожчі на 50%. Разом з тим, значних стрибків цін, які були повʼязані з пандемією, теж чекати не варто. Через COVID-19 практикувалася жорстка санітарна перевірка продуктів, що позначалося на ціні. Тепер це відходить на другий план, а подорожчання буде повʼязано з виробництвом. Якщо в світі буде вироблено достатньо продуктів, то ціна на них буде нижче. Якщо мало, то вартість буде зростати.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або