Пивоварня Carlsberg у Данії запустила технологію, що перероблятиме 90% води
Пивоварня Carlsberg запустила технологію переробки води на заводі у місті Фредерісія, Данія.
Завдяки впровадженим змінам завод перероблятиме 90% технічної води. Нова система переробки допоможе щороку економити 500 мільйонів літрів води під час виробництва пива.
Загалом споживання води буде зменшено вдвічі з поточних 2,9 гл до 1,4 гл на літр готової продукції. Крім того, завод зменшить споживання енергії пивоварні на 10% за рахунок власного виробництва біогазу та рециркуляції гарячої води.
«Вода – основний інгредієнт усієї нашої продукції, тому управління водними ресурсами – пріоритет. Переробляючи технічну воду, ми практично усуваємо відходи води», – говорить Філ Ходжес, виконавчий віцепрезидент Integrated Supply Chain Carlsberg Group.
У числі завдань ООН, яким слідує Carlsberg Group, стоїть скорочення втрат води, яка може бути утилізована, та збільшення обсягів переробки й очищення води. Тому глобальна мета всіх пивоварень Групи – усунути втрати води до 2030 року в межах програми сталого розвитку «ЦІЛЬ 4 НУЛІ: Разом заради майбутнього».
«Наша мета – зменшити витрати води у всьому світі в 2030 році. Як глобальна компанія ми несемо відповідальність за підтримку цілей сталого розвитку ООН, а як пивоварня несемо особливу відповідальність за зменшення витрат води у нашому глобальному виробництві. Запущена у Фредерісії система переробки води дасть нам важливий досвід і знання, які можна впровадити на наших пивоварнях в інших частинах світу», – говорить Кєєс т’Харт, президент і генеральний директор Carlsberg Group.
Програма сталого розвитку «ЦІЛЬ 4 НУЛІ: Разом заради майбутнього» втілюється на заводах Carlsberg в усьому світі. На заводах Carlsberg Ukraine вдалося скоротити втрати води і випередити ціль 2022 року вже у 2020-му.
«За даними ООН, уже сьогодні третина жителів Землі не мають доступу до безпечної питної води. Ми усвідомлюємо відповідальність бізнесу в її збереженні. Заводи Carlsberg в Україні – одні з найефективніших з використання води в Carlsberg Group. За результатами 2020 року Carlsberg Ukraine у середньому використовує 2,42 гл/гл води для виготовлення пива. Це випереджає нашу глобальну ціль – використовувати 2,5 гл/гл до 2022 року. Такий результат став можливим завдяки розробці і впровадженню на кожному виробничому майданчику проєктів, спрямованих на скорочення споживання води, у тому числі за рахунок її повторного використання для технічних потреб», – коментує Євген Шевченко, генеральний директор Carlsberg Ukraine.
В Україні працює три заводи Carlsberg Ukraine. У 2020 році на пивоварні в Києві використовували 2,38 гл/гл води, у Львові – 2,29, у Запоріжжі – 2,54. Таким чином, середній показник по Україні склав 2,42 гл використаної води для виробництва літра готової продукції.
Програма «ЦІЛЬ 4 НУЛІ: Разом заради майбутнього» відображає наше бачення кращого майбутнього в період серйозних випробувань: зміна клімату, дефіцит водних ресурсів і загроза стану здоров’я населення. Вона складається з чотирьох пріоритетних цілей: НУЛЬ вуглецевого сліду, НУЛЬ втрат води, НУЛЬ безвідповідального споживання та НУЛЬ нещасних випадків. Детальніше про програму можна дізнатися тут. А також у звіті зі сталого розвитку Carlsberg Ukraine, який компанія оприлюднить у середині 2021 року.