All Retail
Опубліковано

Закупівельні ціни на молоко, як і раніше, високі, виробництво знижується

Теги:
молочна продукція
Фото:
agroportal.ua

Позитивні прогнози переробників молока на травень не здійснилися — за підсумками весни закупівельні ціни залишилися на високих відмітках.

За останній місяць вдалося лише незначно знизити ціни молока, виробленого в господарствах населення і опустити нижню межу ціни молока першого ґатунку від категорії сільськогосподарських підприємств. Рівень ціни якісного молока залишився без змін, повідомляє "Інфагро".

"Останні 6 місяців вартість сировини в Україні максимально стабільна за всю історію. Якщо аналізувати динаміку середньої ціни молока сільгосппідприємств, то без урахування зміни ПДВ, з грудня по травень коливання цін залишалися в рамках всього лише 5-10 копійок. Через високі закупівельні ціни рентабельність виробництва молочної продукції в даний момент низька у операторів, що працюють як з біржовими товарами, так і з готовим продуктом", — пояснюють аналітики.

У той же час, для виробників сировини закупівельні ціни молока в даний момент недостатні навіть для покриття витрат. Операційна маржа виробництва молока знову близько нуля, підрахували фахівці.

«Офіційна статистика вказує на стабільний рівень виробництва молока сільськогосподарськими підприємствами в квітні і в цілому за чотири місяці. Якби не істотне подорожчання кормів і, відповідно, погіршення раціонів, при поточній динаміці поголівʼя в категорії (всього 1,3% до минулого року), ми б зараз напевно спостерігали за приростом пропозиції якісного молока», — вважають в" Інфагро ".

Обсяги виробництва молока господарствами населення при цьому знижуються очікувано максимальними темпами (-7,6%). Передбачуване зниження пропозиції молока від населеннямв червні може стимулювати зростання вартості сировини і прискорити процес зміни складу учасників ринку.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або