All Retail
Опубліковано

Торговельним мережам дали термін на адаптацію перед забороною пластикових пакетів. закон підписаний

Теги:
пластик
Фото:
БізнесЦензор

Президент Володимир Зеленський підписав закон про заборону використання пластикових пакетів під час форуму Україна 30. Екологія.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

Документ вступає в силу на наступний день після його публікації і вводиться в дію після закінчення шести місяців з дня набрання ним чинності.

Згідно з перехідними положеннями закону, поширення пластикових пакетів, в тому числі, в торгових мережах і введення штрафів за порушення, вступає в силу через девʼять місяців після публікації, тобто в березні 2022 року.

Період адаптації перед вступом в силу заборони на використання пластикових пакетів для торгових мереж триватиме девʼять місяців і закінчиться в березні 2022 року. Про це повідомив заступник міністра навколишнього середовища та природних ресурсів Руслан Стрілець в ефірі телеканалу Дім.

Він уточнив, що з березня наступного року з магазинів зникнуть надтонкі і тонкі пакети. Як виняток їх можна буде використовувати тільки для упаковки риби, мʼяса, сипучих продуктів, льоду. Під заборону не потрапляють щільні пакети, які можна використовувати кілька разів.

В якості альтернативи передбачається використання біорозкладаних пакетів, які виготовляють з крохмалю або целюлози.

З моменту дії заборони, за використання пластикових пакетів передбачений штраф від 1700 до 3400 грн, за повторне порушення: від 3400 до 8500 грн. Штрафувати будуть тільки бізнес, але не приватних споживачів.

Заступник міністра навів статистику, згідно з якою кожен українець використовує 500 пластикових пакетів щорічно. У більшості випадків кожен пакет використовуються тільки раз.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або