All Retail
Опубліковано

Ціни на мʼясо птиці та яйця суттєво зростуть

Теги:
яйця
курятина
Фото:
delo.ua

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України рекомендував парламенту прийняти в першому читанні законопроект № 5600, який передбачає новий механізм сплати податків.

Коментуючи можливе виключення з четвертої групи спрощеної системи оподаткування аграріїв, основним видом діяльності яких є птахівництво, що передбачено законопроектом № 5600, в асоціації «Союз птахівників України» і опитані AgroPortal.ua представники птахофабрик відзначають, що документ несе загрозу подорожчання продуктів птахівництва, зокрема, мʼяса птиці на 30% і яєць — на 25%.

«За останні 12 місяців за рахунок подорожчання кормів, які в структурі собівартості мʼяса птиці і яєць становлять 60-65%, мʼясо птиці зросло на 20-25%. Більш того, ціна на куряче філе перевищила рубіж у 100 грн за 1 кг, а вартість десятка яєць за аналогічний період майже подвоїлася, досягнувши 30 грн в січні-лютому 2021 г.», — зазначає виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко .

За підрахунками профільної асоціації, враховуючи зростання вартості комбікорму разом з ростом цін на зернові, прийняття законопроекту № 5600, де серед іншого пропонується посилити податкове навантаження на агровиробників, а найбільше — на представників галузі птахівництва, можна очікувати, що в підсумку за 2021 р ціна на мʼясо птиці зросте в середньому на 30%, а вартість десятка яєць — на 25%, наблизившись до 35-37 грн.

«Будь-які податкові навантаження або впровадження додаткових контролюючих інструментів в податковій політиці призводять до втрат бізнесом частини прибутку, в даному випадку в розмірі 18%. Це позбавить українські підприємства можливостей в майбутньому інвестувати в модернізацію і розширення виробництва. Другий момент — зростання ціни на продукцію для споживача, який за умови прийняття законопроекту № 5600 теж неминучий», — вважає операційний директор «Снятинської птахофабрики» Максим Федосєєв.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або