All Retail
Опубліковано

Експерт: сезон черешні був найбільш невдалим за останні 5-7 років

Теги:
черешня
Фото:
east-fruit.com

Виробники черешні підраховують збитки.

Після затяжних дощів урожай в основному залишився на деревах у садах. Втрати склали 70-90%.

Про це повідомив голова правління Асоціації виробників «Мелітопольська Черешня» Геннадій Поджівалов в ефірі "Суспільного".

За його словами, через неврожай і погану якість ягоди, в цьому році фермери не змогли вийти на ринок під брендом «Мелітопольська черешня», який Асоціація виробників запатентувала в вересні 2020 року.

"Для виробників черешні Мелітопольського району цей рік був найбільш невдалим за останні 5-7 років. Справа в тому, що ми сподівалися, що врожай буде хорошим, так як цвітіння було пізніше, була тепла погода. Але в період дозрівання плодів пішли масові опади", — говорить Геннадій Поджівалов.

І пояснює, що корінь рослини — це своєрідна помпа, яка вбирає занадто багато вологи. Ягоди ній наситились і в цей період було прохолодно. А як тільки потепліло, ягоди почали тріскатися, втрачати товарний зовнішній вигляд і смакові якості. Особливо висока температура спостерігалася вночі, все це викликало гниття ягід на деревах.

"Опади були протягом місяця, з паузою, перервами 3-4 дні. Випала майже тримісячна норма в нашому регіоні. Тому урожай ягід був великий, але ми не змогли його зібрати. У звʼязку з тим, що ягода була потрісканою, був неякісний продукт ", — говорить Геннадій Поджівалов.

За його словами, багато фермерів намагалися врятувати ягоду, обробляли препаратами, стримуючи негативні явища. Але, з огляду на те, що дощі були системними, ці препарати погано спрацювали.

"Ми не змогли ягоду відвезти далеко, одиниці змогли її відвезти. Тому в цьому році ситуація дуже плачевна і витрати, які були повʼязані зі збором врожаю. На деревах не можна було залишати розтріскану ягоду, її потрібно було зняти - адже це негативні наслідки для дерев ", — зазначає Геннадій Поджівалов.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або