All Retail
Опубліковано

Мінекономіки почало реєстрацію продуктів з підтвердженим місцем походження для визнання їх в ЄС

Теги:
географічні зазначення
Фото:
agroportal.ua

Міністерство економіки має намір розширити перелік української нішевої продукції, захищеної як географічні назви, до 10 позицій за рахунок нових семи з метою розширення можливостей її доступу до нових європейських ринків і стимулювання розвитку крафтового виробництва.

Згідно з повідомленням на сайті відомства, з даного питання з відповідними ініціативами Мінекономіки 22 липня провело перше засідання експертної комісії з підтвердження специфікацій ряду українських продуктових товарів з географічним зазначенням їх походження.

«Україна має багато унікальних продуктів, які складають окремий нішевий сегмент на ринку і мають додаткову ринкову вартість — це продукти з чітким географічним походженням. Ми вже направили для включення до європейського реєстру географічних зазначень документи про такі автентичні українські товари, як «Гуцульська коровʼяча бринза», «Гуцульська овеча бринза» і «Мелітопольська черешня». Зараз ми розглядаємо ще ряд таких товарів, що підлягають правовій охороні", — пояснює заступник міністра економіки Ірина Новікова, яку цитує прес-служба відомства.

Вона підкреслила, що продукти з підтвердженим географічним походженням вважаються національним надбанням в країнах ЄС, і Україна здійснює всі заходи, щоб місцеві продукти з географічним зазначенням отримали визнання в Європі, а українські виробники розвивали крафтове виробництво, отримали доступ до нових ринків збуту і збільшували прибутки.

На право претендувати бути захищеними як географічні зазначення на засіданні експерти узгодили сім продуктів, уточнило Мінекономіки. Зокрема, до них відносяться: «Долина -Фрумушика» — сорт вин, вироблених в південно-західній частині Одеської області; «Херсонський кавун» — плоди з Херсонського регіону; «Придунайська Бессарабія» — сорт вин, вироблений мінімум на 85% з винограду, вирощеного в однойменному регіоні Одеської області.

Також це "Ялпуг" — сорт вин, вироблений біля озера Ялпуг (Болградський р-н Одеської обл.); "Баранина -Фрумушика" — мʼясо з окремих порід овець на території Тарутинських степів (Одеська обл.); "Закарпатський мед" — мед, сформований завдяки специфічній медоносній флорі Закарпатського регіону; "Закарпатське вино" — вино, виготовлене з окремих сортів винограду, вирощених на схилах Карпатських гір Закарпатської області; "Аша-Абага" — вино, виготовлене з винограду, вирощеного в районі села Шабо (Білгород-Дністровський р-ну Одеської обл.).

Міністерство уточнило, що узгодження специфікацій займеться реєстрацією зазначеної продукції на національному рівні.

Як повідомлялося, в листопаді 2020 року Україна офіційно зареєструвала три продукти з захищеним географічним зазначенням — гуцульську коровʼячу бринзу, гуцульську овечу бринзу і мелітопольську черешню.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або