Ринок українських органічних продуктів за минулий рік виріс на 3%
Внутрішній ринок українських органічних продуктів в 2020 році зріс на 3% в порівнянні з 2019 роком — до 709 млн грн ($ 26,4 млн за поточним курсом), всього реалізовано 7,85 тис. тонн вироблених в Україні продуктів органічного походження.
Про це повідомляється в українсько-швейцарському дослідженні органічного ринку, оприлюдненого порталом organic.info, передає Інтерфакс-Україна.
Більшу частину реалізованих в Україні товарів склала органічна молочна продукція — 5,08 тис. тонн на 420 млн грн; крупи, борошно, вироби з зернових — 1,42 тис. тонн (125 млн грн); овочі і фрукти — 0,66 тис. тонн (25 млн грн); яйця -0,22 тис. тонн (25 млн грн); соки і напої — 0,14 тис. тонн (10 млн грн).
За даними дослідження, в 2020 році в Україні істотно зросло споживання органічних яєць і олійних виробів, але зменшилося споживання овочів і фруктів, консервованих продуктів і морозива. Лідерами зі зростання стали спеції і яйця: їх споживання збільшилося відповідно в 6,5 рази і в 3,5 рази відповідно.
У дослідженні нагадується, що в 2019 році площа земель, зайнятих під вирощування с/г продукції зросло наполовину в порівнянні з 2018 роком — до 468 тис. га, в числі яких площа земельних ділянок з підтвердженим органічним статусом — на 64%, до 384, 53 тис. га. При цьому кількість операторів органічної продукції в країні в 2019 році скоротилася на 3% в порівнянні з 2018 роком — до 617, в числі яких кількість с/г виробників таких товарів скоротилася на 6,2% — до 470 компаній.