За тиждень ціни на коренеплоди в Україні знизилися на 25%
- Фото:
- tsn.ua
Нормалізація погодних умов дозволила українським виробникам коренеплодів відновити повномасштабні збиральні роботи.
Про це повідомляють аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» . В результаті пропозиція моркви і буряка на ринку активно зростає, що провокує не менш стрімке зниження цін в даному сегменті.
Так, на даний момент буряк українські фермери відвантажують по 4-6грн/кг ($ 0,15-0,22/кг), що в середньому на 25% дешевше, ніж тижнем раніше. Ціна на моркву становить 4,50-8грн/кг ($ 0,17-0,30/кг), що в середньому на 29% нижче, ніж минулого тижня.
За словами ключових гравців ринку, досить різке зниження цін повʼязане з сезонним зростанням пропозиції моркви і буряка. Крім того, тиск на ціни надає досить стриманий попит на дану продукцію. Оптові компанії та роздрібні мережі готові закуповувати коренеплоди тільки невеликими партіями, пояснюючи своє рішення вкрай низькими темпами реалізації в роздрібній торгівлі, а також досить обмеженим терміном реалізації моркви та столового буряку.
Незважаючи на істотне здешевлення столового буряка, на даний момент українським господарствам вдається відвантажувати дану продукцію в середньому на 26% дорожче, ніж в першій половині серпня 2020 року. У той же час ціни на моркву за рік в середньому знизилися на 18%.