All Retail
Опубліковано

Експерт: Збільшення ПДВ не повинно позначитися на ціні свинини для споживача

Теги:
свинарство
Фото:
Укрінформ

Торги на ринку свинини в живій вазі за останній тиждень пройшли в діапазоні 47-48 грн. Тижнем раніше торгували по 45 грн/кг. Різницю в 2-3 грн спровокувало збільшення ставки ПДВ з 14 до 20% на живих свиней.

Про це йдеться в повідомленні Асоціації свинарів України.

За словами президента асоціації Оксани Юрченко, до зміни умов оподаткування, які вступили в силу з 1 серпня цього року, при ціні 45 грн з ПДВ 14% базова ціна становила 39,5 грн/кг.

«Щоб вона не змінилася після того, як ставка ПДВ зросла до 20%, кілограм свинини в живій вазі з ПДВ повинен коштувати 47,4 грн. Це, власне, і сталося», — уточнила вона.

У переробників при цьому в кінці зрівнялися податковий кредит і зобовʼязання, зазначає Оксана Юрченко.

"Що найголовніше, урівноваження проміжного ПДВ не повинно позначитися на ціні на полиці, а отже свинина залишатиметься для споживача доступним видом мʼяса. Як свідчать результати моніторингу цін на прилавках, в липні 2021 р свинина в середньому коштувала на 1,6% дорожче (130 грн/кг), ніж за аналогічний місяць роком раніше. При цьому лопатка, грудинка і ошийок, які є в Україні найпопулярнішими частинами туші в ціні змінилися мінімально ", — уточнює експерт.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або