All Retail
Опубліковано

Як стримати ціни на соняшникову олію — думка експерта

Теги:
соняшникова олія
Фото:
glavcom.ua

Одним з варіантів стримування цін на соняшникову олію, яка з вересня 2020 р подорожчала майже на 80%, може стати застосування практики державних закупівель "Аграрним фондом» в період низьких цін і їх інтервенція на ринок в пікові періоди високих цін.

Таку думку висловив старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» к.е.н. Артем Педорченко, йдеться в повідомленні інституту.

За його словами, впровадження інших механізмів може негативно вплинути на інтереси різних учасників ринку — аграріїв, переробників, експортерів, а також вітчизняну економіку в цілому.

"Україна глибоко інтегрована в світовий ринок соняшникової олії. Частка експорту цього виду агропродукції з України становить близько 95%. За обсягами виробництва і експорту соняшникової олії наша держава вже 14 років поспіль посідає перше місце в світі. Надходження від її експорту складають значну частину (до 10%) валютної виручки, що надходить в країну ", — нагадав учений.

З огляду на це, за оцінками вчених, обмеження експорту для стримування внутрішніх цін може привести до зменшення обсягів виробництва, зупинки підприємств, скорочення робочих місць, втрати зовнішніх ринків збуту тощо.

У той же час через високу експортоорієнтованість вітчизняної соняшникової олії світова конʼюнктура на ринку насіння олійних культур і продуктів його переробки безпосередньо впливає на ціну соняшникової олії в Україні, зазначив Артем Педорченко.

Введення обмеження роздрібних відпускних цін — держрегулювання — може привести до створення дефіциту і процвітання чорного ринку, вважає експерт.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або