All Retail
Опубліковано

Експерт: Фермери в Україні забезпечують лише 10% агровиробництва

Теги:
сільське господарство
Фото:
https://www.goodnet.org

Фермерські господарства виробляють в світі більше 85% обсягів аграрної продукції, тоді як в Україні цей показник ледь перевищує 10%.

Такі дані навів голова Союзу українського селянства Іван Томич, пише "Укрінформ".

Він нагадав, що за формою організації праці 90% всіх агрогосподарств світу — сімейні ферми. За його словами, в Європі цей показник ще більше.

"Наприклад, в Нідерландах — 98%, в сусідній Польщі — понад 90%. Зате в Латинській Америці, частини Азії, в колишніх республіках СРСР ситуація протилежна: частка сімейних ферм становить 5-15%. На жаль, до таких держав відноситься і Україна. За кількістю землі частка українського фермерства — 15%, приблизно 4,5 млн га. При цьому, фермери забезпечують не більше 10% валового виробництва сільськогосподарської продукції ", — розповів Томич.

Він упевнений, що збільшити кількість фермерів, підвищити ефективність сільгоспвиробництва і таким чином гарантувати продовольчу безпеку і цінову стабільність на ринку продовольства допоможе імплементація рекомендацій ООН, що оголосила 2019-2028 роки десятиліттям сімейних фермерських господарств. А також фінансова допомога.

"Сума дотацій для фермерів в останні роки не перевищує 15-25 грн на гектар. Тоді як у світі цей показник коливається від 250 до понад 400 євро. Наприклад, в Європі — близько 300 євро на гектар, в Японії — 600 євро", — підкреслив голова Союзу українського селянства.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або