All Retail
Опубліковано

Виробництво картоплі в Україні за 10 років скоротилося на 13% — міністр агрополітики

Теги:
картопля
Фото:
golos.com.ua

Виробництва картоплі в Україні за останні 10 років скоротилася на 13,3% — з 24 тис. тонн до 20,8 тис. т, на сьогодні країна займає четверте місце в світі по валовому виробництву картоплі, заявив міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко на прес-конференції в Херсонській області в четвер.

«Наша держава має взяти чітке лідерство в питанні виробництва картоплі. Четверте місце в світі — це не наш максимум, знаю, що можемо більше. І той факт, що наші сусіди різними механізмами по імпорту намагаються завоювати наш ринок, тільки підсилює наше розуміння, що нам треба рухатися швидше», — сказав він.

За даними міністра, робоча група Мінагрополітики, що складається з представників цього відомства, а також Міністерства економіки, Державної служби з питань безпеки продуктів харчування і захисту споживачів, Національної академії аграрних наук, Української асоціації виробників картоплі та Української плодоовочевої асоціації, вже розробила проект порядку використання бюджетних засобів для державної підтримки виробників картоплі. Міністр уточнив, що в даний час документ проходить правову експертизу в Міністерстві юстиції, після закінчення якої будуть спрямовані на розгляд уряду.

Лещенко наголосив, що проектом передбачена державна підтримка с/г виробників та безповоротна компенсація до 50% вартості (без урахування ПДВ) будівництва холодильників для зберігання самостійно вирощеної картоплі, а також цехів для її первинної переробки.

За його даними, проект порядку використання коштів для підтримки даної галузі створить умови для розвитку картоплярства в Україні, забезпечить українців картоплею і продуктами її переробки, а запуск програми держпідтримки допоможе протягом року стабілізувати ціни на даний продукт.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або