All Retail
Опубліковано

Україна продовжує нарощувати експорт фруктів і овочів в Польщу

Теги:
фрукти
овочі
Фото:
https://toitumine.ee

Україна зуміла в черговий раз різко збільшити поставки свіжої та замороженої плодоовочевої продукції в Польщу.

В цілому виручка України від фруктового експорту в Польщу зросла до рекордних $ 78,5 млн. доларів США, роблячи цю країну головним ринком збуту української продукції. Більш того, баланс взаємної торгівлі з плодоовочевої продукції між Україною і Польщею був позитивним для України.

Таким чином в сезоні 2020/21 обсяги виручки України від поставок фруктів, ягід, овочів і горіхів в Польщі зріс відразу на 45% по відношенню до сезону 2019/20, а за останні пʼять років виручка виросла в 3,4 рази.

"Польща несподівано стала для України непоганою альтернативою ринку Росії з експорту фруктів і ягід, хоча, звичайно ж, специфіка і структура поставок до Польщі сильно відрізняється від того, що раніше поставлялося на ринок РФ. Правильніше буде сказати, що Польща стала прикладом і стимулом для корінних змін в структурі виробництва і підходах до контролю якості плодоовочевої продукції, що і дозволило Україні різко збільшити експорт всупереч, або навіть завдяки забороні на постачання овочів, фруктів, ягід і горіхів в Росію. Фактично українські виробники стали активніше вивчати досвід Польщі і робити ставку на продукцію з більш високою доданою вартістю, яка могла б користуватися попитом за межами країн СНД ", говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Він також пояснює, що Польща, насправді, теж отримує непогану вигоду від зростання поставок фруктів і ягід з України.

«Польща є не тільки прикладом, а й своєрідним «маркетологом» України на ринку фруктів і ягід. Адже багато позицій, особливо заморожені ягоди і фрукти, потрапляючи на ринок Польщі, реекспортуються під польськими брендами або польськими компаніями в інші країни світу. Таким чином в Польщі осідають десятки мільйонів доларів додаткової виручки. Крім того, завдяки цьому реекспорту з України, Польща зберігає лідируючі позиції в світі в експорті заморожених фруктів. Хоча, звичайно, не варто заперечувати певного негативного впливу на обсяги внутрішнього виробництва ягід в Польщі з боку України ", пояснює Андрій Ярмак.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або