All Retail
Опубліковано

Прогноз: курятина подорожчає до кінця року

Парадоксальна ситуація склалася на ринку мʼяса птиці: при зростанні обсягів виробництва, які вже перевищують внутрішній попит, ціни на мʼясо птиці ростуть.

Про це заявила провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» к.е.н. Наталя Копитець, йдеться в повідомленні установи.

За її словами, оптово-відпускна ціна на птицю (тушка куряча) на початку вересня 2021 р становила 48,00-74,50 грн/кг. За рік — з початку вересня минулого року до початку вересня 2021 року — середня оптово-відпускна ціна на птицю (тушка куряча) в країні зросла на 29% і склала 58,81 грн/кг.

При цьому, за останніми даними Держстату, в липні 2021 р найбільші зміни зазнали споживчі ціни на мʼясо птиці (тушку курячу) і філе куряче. Споживчі ціни на тушку курячу збільшилися в порівнянні з липнем 2020 р більш ніж на третину (+ 34,59%) і склали 69,34 грн/кг, а філе куряче подорожчало на 29,30% — до 109,70 грн/кг .

За результатами досліджень вчених, таке зростання споживчих цін на мʼясо птиці викликано декількома факторами.

По-перше, за період з січня по липень 2020 р споживчі ціни на тушки курячі знизилися на 17%, а на філе — на 22,3%, нагадала Наталія Копитець. Це було обумовлено карантинними заходами, повʼязаними з Covid-19, які передбачають закриття кордонів. Отже, з одного боку експорт був припинений, а з іншого — внутрішнє споживання було обмежено низькою платоспроможністю населення.

Тому зростання цін в січні-липні 2021 р обумовлене відновленням їх до рівня 2019 року. Адже в липні того року споживчі ціни на мʼясо птиці (тушку курячу) склали відповідно 61,78 грн/кг, а за 1 кг курячого філе слід заплатити 109,19 грн/кг, помітила вчений.

Крім того, важливим фактором зростання споживчих цін в січні-липня 2021 р року стало скорочення на 3,5% поголівʼя птиці, викликане зростанням собівартості внаслідок подорожчання зернових культур і комбікормів.

Подальшу цінову ситуацію на мʼясо птиці будуть визначати ціни на вхідні ресурси і платоспроможність населення. За прогнозними оцінками вчених, до кінця 2021 р можливе подорожчання всіх видів мʼяса птиці на 3-7%, підсумувала Наталія Копитець.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або