All Retail
Опубліковано

Сезон кавунів виявився провальним для українських виробників

Теги:
кавун
Фото:
agroportal.ua

Українські виробники баштанних підраховують збитки, а в мережі поширюються негативні повідомлення і відео, як на полях знищують кавуни.

Чому так сталося, дізнавався Agravery.com.

Цього року фермери, намагаючись заробити на баштанних, знову зіткнулися з ситуацією, коли перевиробництво продуктів веде до їх здешевлення. Під кінець сезону виробники готові були продавати свою продукцію за цінами, які навіть не дотягували до собівартості і були одними з найнижчих серед виробників з інших країн.

Оптова ціна становила 0,30-0,50 грн/кг ($ 0,011-0,019/кг) і деякі фермери, які не могли продати свою продукцію, використовували її в якості добрива. Експерти кажуть, що нинішній ціновий діапазон вдвічі менша за вартість продукції в аналогічний період 2019 і 2020 років.

За даними Держстату, площі під кавунами в Україні в 2020 році склали 46,5 тис. га. Цікаво, що протягом 2015-2020 рр. вони скоротилися на 10%.

В той же час, в цьому році отримати прибуток від експорту кавунів не вдалося, і назвати його вдалим можна.

"За 8 місяців 2021 було експортовано 5,6 тис. тонн кавунів і динь вартістю $ 1,1 млн. Конкретної цифри немає, але зазвичай майже весь цей обсяг припадає саме на кавуни, зараз також триває їх продаж. За аналогічний період 2019 були відправлені за кордон 14 тис. тонн на суму $ 2,5 млн, а в 2020 — 22 тис.тонн на $ 4 млн ", — розповідає Дмитро Крошка, голова Української асоціації аграрного експорту (УААЕ). Такий невеликий експорт, за словами експертів, можна пояснити і тим, що зріс попит на кавуни на внутрішньому ринку. Крім того, були сприятливі погодні умови не тільки в Україні, але в інших країнах, які є нашими конкурентами по вирощуванні кавунів.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або