All Retail
Опубліковано

УЗА: Україна здатна експортувати 26 млн т пшениці без загрози для внутрішнього ринку

Теги:
сільське господарство
Фото:
elevatorist.com

Урожай пшениці в Україні в 2021/2022 маркетинговому році склав 33,1 млн т, що на 31% більше ніж в минулому році і є абсолютним рекордом для нашої країни.

Таку оцінку озвучила Українська зернова асоціація.

Як зазначається, попередній рекорд врожаю пшениці був встановлений в сезоні 2019/2020 з показником 28,2 млн т.

"В умовах, що склалися з рекордним урожаєм і високими цінами на пшеницю на світовому ринку, українські аграрії можуть експортувати на зовнішні ринки в цьому сезоні 26 млн т пшениці без будь-яких ризиків для продовольчої безпеки країни. Наприклад, в умовах попереднього рекордного врожаю, Україна експортувала трохи більше 20,5 млн т з вирощених 28,2 млн т ", — відзначили аналітики.

Експорт надлишків пшениці — це умова отримання українськими аграріями гарантованого високого доходу, пояснюють в УЗА, оскільки внутрішній ринок не здатний спожити більше 8 млн т пшениці, з яких на виробництво хліба та інших борошномельних продуктів треба всього 3,5 млн т.

"А в цьому сезоні ми ще маємо збільшені перехідні запаси пшениці з минулого сезону — близько 4 млн т. Отже, експорт надлишків пшениці дозволить українським аграріям отримати високий дохід в умовах сприятливої конʼюнктури світового ринку", — відзначають експерти.

В УЗА уточнили, що зараз йде обговорення щорічного меморандуму про граничні обсяги експорту пшениці між учасниками ринку і профільним міністерством.

УЗА переконана, що рекордний урожай і збільшені перехідні запаси торішньої пшениці дозволять забезпечити як внутрішнього споживача, так і підтримати репутацію України як надійного постачальника продовольства на світовому ринку.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або