All Retail
Опубліковано

Хліб може подорожчати на 10-25%

Теги:
хліб
Фото:
glavcom.ua

Семиразовий зростання протягом року вартості природного газу та дворазове подорожчання електрики збільшить частку енергоресурсів в собівартості хлібобулочних виробів втричі — з 5-7% до 15-20%, що з урахуванням інших чинників призведе до їх подорожчання на 10-25%, повідомив президент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Юрій Дученко агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

«Подорожчання газу в сім разів у порівнянні з цінами попереднього року і подвоєння вартості електроенергії, очевидно, призведе до збільшення їх частки в собівартості хліба. За нашими оцінками, при пікових значеннях цін на енергоносії їх частка в ціні буханця зросте до 15-20%», — підкреслив він, нагадавши, що в період більш спокійних цін на енергоносії їх частка становила 5-7%.

За даними Дученка, 90% великих і більшість малих хлібопекарських підприємств використовують газ для виробництва хліба та хлібобулочних виробів, при цьому в структурі енергоспоживання підприємств галузі 60% становить газ, а електроенергія — 40%.

Серед інших чинників зростання цін на хліб глава ВАП назвав також подорожчання цукру і олії вдвічі, зростання цін на пшеницю за рік на 27-29% — з 6,05-6,6 тис. грн/тонну до 7,7-8, 5 тис. грн/тонну, і рівень інфляції в річному вимірі в розмірі понад 10%.

"Мова йде не тільки про подорожчання електроенергії, а й подорожчання вдвічі цукру і олії, які є невідʼємною складовою хлібного виробництва. Причому це подорожчання стало наслідком не тільки підвищення світових цін, а й можливої монопольної змови постачальників. Всеукраїнське обʼєднання пекарів зверталося з цього приводу в Антимонопольний комітет (АМКУ) ", — уточнив Дученко.

Також він навів дані Держслужби статистики, згідно з якими виробництво хліба та хлібобулочних виробів за 8 місяців 2021 року скоротилося на 3,5% в порівнянні з січнем-серпнем 2020 року — до 507,8 тис. тонн.

«Не хотілося б озвучувати «страшні» цифри, проте зростання цін мінімум на 10-25% уникнути навряд чи вдасться", — підкреслив президент ВАП.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або