All Retail
Опубліковано

Борошномели і хлібопекарі відкликали підписи під меморандумом через неможливість забезпечити якість продукції

Теги:
хліб
зернові
Фото:
https://vn.mk.ua

Представники трьох повʼязаних з переробкою зерна асоціацій відкликали підписи під узгодженим 5 липня меморандумом про взаєморозуміння щодо граничних обсягів експорту зерна в 2021/2022 маркетинговому році (МР, липень-червень), оскільки не було враховано їх пропозицію окремо обмежувати обсяги експортованої продовольчої і фуражної пшениці, без якої неможливе виробництво хліба належної якості.

Про відкликання своїх підписів під меморандумом про взаєморозуміння та причини даного дії директор асоціації «Борошномели України» Родіон Рибчинський, президент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Юрій Дученко і голова обʼєднання «Укрхлібпром» Олександр Васильченко повідомили на прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна» у вівторок.

За даними директора «Борошномелів України», урожай пшениці в нинішньому 2021/2022 МР виріс на 29,3% в порівнянні з 2020/2021 МР — до 32,2 млн тонн, при цьому кількість продовольчої пшениці, необхідної для виготовлення хлібобулочних виробів, скоротилася в загальному обсязі до 42% з 58% в минулому МР.

"Ми пропонували в меморандумі відокремити від загального числа (значення граничного обсягу експорту, яке щорічно встановлюється в меморандумі — ІФ) 45% продовольчої пшениці і 55% фуражної, щоб таким чином встановити граничний обсяг експорту тієї чи іншої пшениці", — зазначив Рибчинський.

Він уточнив, що на минулому тижні більшість підписантів меморандуму відмовила представникам переробки в зерновій галузі у введенні поділу обсягів експортованої продовольчої і фуражної пшениці

За даними директора «Борошномелів України», експорт пшениці з початку нинішнього МР в липні і станом на 8 жовтня склав 10,05 млн тонн, в числі якого продовольча склала 92% — 9,2 млн тонн. При цьому для внутрішнього ринку України і потреб переробної галузі щорічно потрібно 3,5 млн тонн продовольчої пшениці.

Рибчинський відзначив, що учасники ринку попередньо домовилися обмежити експорт пшениці з України в нинішньому сезоні на рівні 25,3 млн тонн, без поділу на продовольчу і фуражну.

Відповідно, оскільки 92% експортованої пшениці становить продовольча, в Україні її пропозиція за минулі місяці істотно скоротилося, а різниця в ціні між фуражною і продовольчою пшеницею виросла не менше, ніж до $ 15/тонну. Це призводить до дефіциту продовольчої пшениці 2 класу, що використовується для переробки в борошно.

Глава асоціації підкреслив, що починаючи з січня 2022 року, пропозиція продовольчої пшениці знизиться ще істотніше, що призведе або до необхідності борошномелам додавати фуражну пшеницю низької якості в помольну партію, що істотно знизить якість хліба, або галузі доведеться її імпортувати.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або