All Retail
Опубліковано

Точка зору: Недостачі картоплі в Україні не буде

Теги:
овочі
Фото:
golos.com.ua

Надмірні опади завдали шкоди картоплярству на півдні України, тоді як в центральній частині країни була посуха. Завдяки взаємній компенсації, браку картоплі в цьому році не буде.

Таку думку висловив директор компанії «Агріко Україна» Микола Гордійчук в коментарі EastFruit.

"Надмірну вологу ми бачили в цьому році переважно на півдні. Так, це спричинило чимало втрат. Ціна обвалилася до 4-3 грн за кг. На той час весь Південь копав, і аграрії намагалися швидко реалізувати цю картоплю.

У центральній Україні не було такої надмірної кількості вологи в період вегетації. Цей регіон, навпаки, трохи постраждав від посухи, тому в цьому році тут урожай трохи нижчий. Однак урожай в цих регіонах компенсується достатнім урожаєм в Західній Україні, де фермери збирають до 50 т/га. Думаю, що в цьому році будемо з картоплею ", — говорить Микола Гордійчук.

Він зазначив, що прибирання картоплі змістилося майже на два тижні, це повʼязано з дощами у вересні.

"Деякі господарства були змушені зупинити роботу майже на 10 днів. Зараз всі активно намагаються якомога швидше викопати картоплю і покласти його в сховища. Якщо погода дозволить і буде ще 10-15 сонячних днів — будемо з картоплею. Якщо підуть затяжні дощі або настануть ранні заморозки, може бути таке, що буде і дефіцит картоплі ", — додає директор компанії" Агріко Україна ".

За його даними, зараз у багатьох господарствах майже 30% картоплі ще не зібрано. Тому зараз ще рано говорити про врожайність.

"Те, що ми спостерігаємо: середня врожайність у господарствах, які вирощують картоплю професійно, на рівні 27-32 т/га. Безумовно, є господарства, де врожайність набагато вище — і 45, і 50 т/га, але говорити про конкретні цифри можна буде тільки тоді, коли господарства закінчать копати картоплю", — зазначає Микола Гордійчук.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або