All Retail
Опубліковано

Експерти: Україна буде нетто-імпортером молочки

Теги:
молочна продукція
Фото:
agroportal.ua

Імпорт більшості молочних продуктів зріс за підсумками трьох кварталів 2021 р.

Про це повідомляє "Інфагро".

"Зокрема, ввезення сирів в порівнянні з аналогічним періодом минулого року виросло ще на 11%, свіжих молокопродуктів - майже на чверть. Навіть імпорт сухих молокопродуктів (СОМ, сироватка), які Україна зазвичай експортувала, збільшився на 30-40%. А ось масла в країну завезли менше, але це поки, в четвертому кварталі імпортери ще можуть компенсувати втрачене ", — відзначають аналітики.

В цілому імпорт молокопродуктів в січні-вересні 2021 року в порівнянні в аналогічним періодом минулого року в грошовому вираженні збільшився на 21% до $ 246 млн (без урахування вартості дитячого харчування). Якщо до цієї цифри ще додати дитяче харчування то грошовий імпорт однозначно буде більше експорту, уточнюють експерти.

"За три квартали з України вивезли молокопродуктів приблизно на $ 250 млн, що навіть більше на 8% минулорічного показника. Але так вийшло виключно за рахунок високих цін, в натуральному вираженні експорт майже за всіма основними товарними позиціями скоротився", — констатують в "Інфагро" .

У перерахунку на молоко в цьому році баланс поки що на користь експорту. Але вже в наступному році при збереженні нинішньої ситуації у виробництві та переробці молока Україна точно буде нетто-імпортером, прогнозують фахівці.

"У виробників молокопродуктів зʼявився невеликий шанс поліпшити свої позиції в непростій співпраці з торговими мережами-монополістами. Днями до парламенту було подано законопроект, згідно з яким повинні бути встановлені максимально допустимі строки проведення розрахунків з постачальниками молокопродуктів, а також обмежений сумарний обсяг усіх виплат на користь торгових мереж. Але поки це лише законопроект", — підсумували в «Інфагро».

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або