All Retail
Опубліковано

Прибутковість молока зростає четвертий місяць поспіль

Теги:
молоко
Фото:
agroportal.ua

Прибутки виробників молока України ростуть четвертий місяць поспіль.

Про це заявив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці в Facebook.

Так, Умовний молочний індекс (УМІ) у вересні виріс на 3,3% після приблизно такого ж зростання в серпні. Протягом останніх 4-х місяців УМІ виріс вже на 22,2%, зазначив він.

«Як і в серпні, близько половини зростання забезпечило зростання ціни на молоко, хоча зростання і сповільнилося, і половину - корми. Здешевлення кормів теж відбулося, аж «на цілих» 1,0%, правда всередині концентрованого міксу знову дешевшали шроти олійних, а росли ціни на кукурудзу ", — пояснює експерт.

Ярмак додає, що доходи (у кого вони були) у вересні 2021 р вперше були вищі (на 0,5%), ніж в тому ж місяці 2020 г. Але це не тому, що зараз все так добре, а тому, що в минулому році в цей час прибутки стрімко падали.

"Але, все ж, це був третій найкращий показник прибутковості у вересні за останні 5 років. Перші три квартали 2021 р дозволили нашим молочникам заробити на 23% менше, ніж рік тому за той же період. І поки це другий найгірший рік за останні 5 років! Гірше з доходами були тільки раз в 2017 р ", — згадав Ярмак.

Він зазначив, що в жовтні як правило УМІ різко зростає. Середнє зростання УМІ за останні 10 років в жовтні склало 10%, але в минулому році вперше в жовтні УМІ знизився. Але це ж був пандемійно нестабільний рік.

"Також зовнішній фактор є досить позитивним. Протягом останнього місяця вартість молочних продуктів на біржах виросла приблизно на 5%, і в Україні попит тримається значним", — констатує експерт.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або