Ринок печериць: обсяги виробництва зростають, ціни — падають
- Фото:
- AgroPortal
У 2021 році в Україні виробництво печериць збільшилося до 70 тис. т, але при цьому з поправкою на інфляцію ціна на гриб за період 2017-2020 рр. знизилася на 20%.
Про це повідомив директор інформаційного грибного агентства УМДІС Максим Єнченко під час Міжнародної виставки-конференції "Дні українського грибівництва".
"У порівнянні з 2017 роком, в 2020 році середня ціна реалізації печериці зросла на 12%, при тому що інфляція за 4 роки склала близько 40%", — пояснює Максим Єнченко.
Він також зазначає, що ціни на гриби дуже нестабільні. За період з початку 2020 року мінімальна і максимальна ціна відрізнялися майже в три рази.
"Однією з основних причин коливання цін є ситуація на ринку, коли продається вже вирощений гриб. Ціна і обсяги визначаються на сьогодні конкретним продавцем і покупцем. Тому, якщо пропозиція гриба надмірна — ціни можуть обвалитися дуже швидко, а якщо його недостатньо — так само швидко вирости ", — розповідає Максим Єнченко.