All Retail
Опубліковано

Незважаючи на обвал цін, Україна знизила експорт та різко збільшила імпорт кавунів

Теги:
фрукти
Фото:
naberejna.com.ua

Станом на кінець серпня 2021 року з України було експортовано всього 5,5 тис. тонн кавуна – у чотири рази менше, ніж на цю дату 2020 року і менше, ніж будь-коли до цього.

Нагадаємо, що в цей час кавун в Україні можна було купити дуже дешево, проте експортувати його навіть за вкрай низькими цінами не вдавалося, бо й у Польщі, яка є основним ринком збуту українського кавуна, ціни були вкрай низькі. До початку жовтня 2021 року ціни на кавун у Польщі утримувалися на рівні, який не дозволяв навіть покривати витрати на його експорт з України, і були в середньому вдвічі нижчими, ніж у 2020 році.

Однак, на тлі низьких цін ще більш несподіваною стала інформація про обсяги імпорту кавуна в Україну. Виявляється, до початку обвалу цін українські трейдери встигли ввезти рекордний обсяг кавуна в країну. У літні місяці в Україну було імпортовано понад 10 тис. тонн кавуна — упʼятеро більше, ніж у 2020 році, у 17 разів більше, ніж у 2019 році та у 50 разів більше, ніж у 2018 році!

При цьому основний обсяг кавуна (44%) надійшов із Туреччини. Великі партії поставили також Азербайджан, Казахстан, Узбекистан та Греція. Крім Узбекистану, який знизив постачання кавуна в Україну на 38%, решта експортерів змогла значно наростити обсяги експорту.

Очевидно, що експорт кавуна з України, незважаючи на дуже низькі ціни, 2021 року виявиться рекордно низьким. Якщо ж подивитися на виручку експортерів, то тут взагалі очікується катастрофічне її зниження.

Чи спричинить це скорочення площ під кавуном у 2022 році, і, як наслідок, чергове різке зростання цін на них? Зазвичай так відбувається, оскільки дрібні виробники часто після невдалих сезонів переходять на вирощування інших культур.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або