All Retail
Опубліковано

Експорт меду з України зменшився вдвічі. Названі причини

Теги:
мед
Фото:
delo.ua

З початку сезону (липень-вересень 2021 р.) експорт меду з України зменшився вдвічі у натуральному виразі та на 18% – у грошовому.

Про це розповіла національний консультант FAO/ООН Ганна Бурка під час Національного медового форуму "Золота Пасіка 5.0", який відбувся в рамках виставки "Продуктивне бджільництво".

"Причиною зменшення експорту є той факт, що другий рік поспіль через несприятливі погодні умови в Україні бджолярі збирають невисокі врожаї. Також, на тлі зростання попиту з боку країн-імпортерів, виробники чекають вищих цін і тому стримують продаж меду. Це все впливає на обсяги експорту", — пояснила Ганна Бурка.

Серед основних викликів, які очікують на бджолярів цього сезону, експерт назвала невизначену ситуацію з безмитними квотами в ЄС.

"Також усі в очікуванні результатів антидемпінгового розслідування в США щодо імпорту меду з Аргентини, Бразилії, Індії, України та Вʼєтнаму за ціною, яку американські асоціації виробників меду вважають нижчою за справедливу. Як можливий наслідок — ринок США буде закритий для України", — зазначає Ганна Бурка.

Вона зазначила, що ще одним важливим фактором, який вплине на ринок, є посилення конкуренції на основних ринках збуту та боротьба за імідж стабільного постачальника меду.

Щодо можливостей для українського бджільництва Ганна Бурка наголосила на відкритті нових ринків, адже цього року для українського меду було відкрито ринок Катару.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або