All Retail
Опубліковано

ЄБРР: Урожай сприяє зростанню економіки

Теги:
зернові
Фото:
https://www.pinterest.se

Відновлення економіки України, можливо, прискориться останніми місяцями 2021 року.

Про це повідомив Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) у своєму новому звіті "Регіональні економічні перспективи".

Згідно з прогнозом банку, внутрішній валовий продукт (ВВП) країни зростатиме на 3,5% щорічно в 2021–2022 рр. -19 залишаються основними ризиками цього прогнозу.

"Тривалий локдаун на початку 2021 р. призвів до падіння ВВП України на 2,2% у першому кварталі порівняно з першим кварталом минулого року, але вже у другому кварталі відбулося зростання на 5,7%. Цьому відновленню сприяло двозначне зростання обсягів споживання домогосподарств та інвестицій, а також потужне зростання цін на основну експортну продукцію, насамперед зернову та залізну руду. Зростання експорту забезпечило профіцит поточного рахунку, що призвело до збільшення обсягів іноземної валюти та зміцнення гривні", — пояснюють у ЄБРР.

Інфляція зростала у 2021 р. та досягла 11% у вересні на тлі зростання цін на продукти харчування та енергоносії. У звʼязку з цим Національний банк України був змушений посилювати монетарну політику і цього року підвищив облікову ставку вже чотири рази, внаслідок чого вона збільшилася з 6% на початку року до 8,5% у вересні, додали у банку.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або