All Retail
Опубліковано

Україна на третину збільшила експорт олійних

Теги:
соняшникова олія
Фото:
agro-ukraine.com

Україна у січні-вересні 2021 р. експортувала олійні культури на загальну суму $1,409 млрд, що на 36% перевищує показник аналогічного періоду роком раніше.

Цей факт наголосив старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції ННЦ «Інститут аграрної економіки» Богдан Духницький, повідомила прес-служба центру.

«За результатами девʼяти місяців поточного року лідируючу позицію щодо обсягів експорту товарів цієї групи займає ріпак — 1,7 млн т на суму $1,063 млрд. Експортний продаж 0,5 млн т соєвих бобів приніс вітчизняним агровиробникам виторг у $293 млн», — уточнив експерт.

Характерною ознакою січня-вересня 2021 р. Духницький назвав збереження впливу європейського вектора у вітчизняному експорті олійних культур — загалом країни-члени ЄС закупили в Україні понад 60% продукції цієї групи.

"Німеччина продовжує утримувати лідируючу позицію в рейтингу найбільших імпортерів вітчизняних олійних. Її частка в загальному експорті цієї продукції склала 21,5% — на суму $308 млн. Значно менші закупівлі українських олійних здійснили Бельгія (11,2%), Пакистан (10,9%). %), Нідерланди (9,4%), Франція (6%), Білорусь (6%) та Туреччина (5,4%)", — зазначив вчений.

Щодо відвантажень рослинних олій з України, то за підсумками звітного періоду вони оцінюються в $4,674 млрд, що на 18% більше за минулорічні показники за відповідний період. Основним експортним товаром цієї групи є олія — на суму $4,3 млрд, на 0,6 млрд більше, ніж за 9 місяців 2020 р.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або