All Retail
Опубліковано

Прогноз: Вершкове масло подорожчає на 15% до кінця року

Теги:
ціни на продукти харчування
Фото:
agropolit.com

Ціни на вершкове масло у світі за останні місяці зросли на третину.

До кінця року очікується зростання цін ще на 15%, яке також відбудеться і в Україні, оскільки вітчизняний ринок реагує на світові тенденції.

Таку думку висловив директор «Інфагро» Василь Вінтоняк у коментарі Delo.ua.

За словами експерта, зараз ціни на вершкове масло є найвищими за останні роки. Така тенденція повʼязана із зростанням вартості сировини та через рекордні ціни на газ, які за останні два місяці спостерігалися у світі.

"Також зростання цін на вершкове масло у світі зумовлене високим попитом на сировину з боку трейдерів. Однак в Україні вартість кінцевого продукту зростає повільніше, ніж на інших ринках", — пояснив він.

Щодо імпорту та експорту вершкового масла, то в Україні зараз спостерігається баланс, де близько 10 тис. т Україна відправляє на експорт і приблизно такі ж обсяги імпортує. За попередньою оцінкою Василя Вінтоняка, цей рік Україна може закінчити з вищими показниками експорту, до 11 тис. т.

"Кілька років тому ми експортували масло до ЄС, але зараз переважно продаємо до пострадянських країн, таких як Казахстан, Вірменія, Молдова, Грузія. Три роки тому Україна експортувала до 30 тис. т за рік, але зараз у нас уже немає таких обсягів молока, щоб виготовити стільки масла і продати його", — нагадав він.

Експерт додав, що імпорт вершкового масла в Україну переважно надходить із Польщі. При цьому собівартість польського масла після розмитнення вища (понад 200 грн/кг), ніж в Україні (близько 180 грн/кг), тому зараз іноземним експортерам стає невигідно завозити його до нашої країни.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або