All Retail
Опубліковано

Україна збільшує експорт фруктів. Основні покупці — країни Євросоюзу

Теги:
фрукти
Фото:
menslife.com

Україна у 2021 р. збільшила експортні відвантаження фруктів, ягід та горіхів.

За цей період буде експортовано 177 тис. т цієї продукції, що на 13% вище за аналогічний показник минулого року.

Таку попередню оцінку висловила асоціація "Український клуб аграрного бізнесу".

"Слід зазначити, що якщо раніше у структурі експорту даної категорії переважали яблука та горіхи, то зараз значна частина належить ягодам. За результатами 10 місяців 2021 року ягоди займають 45% всього експорту в натуральному вираженні. Найбільше експортується малина (20% експорту даної категорії) ) та чорниці (17%) Реалізуються ягоди як у свіжому, так і в замороженому вигляді.

Звичайно, до кінця року ця структура трохи зміниться, оскільки цього року є хороший урожай яблук, і вони активніше експортуватимуться в останні 2 місяці 2021 року", — розповіла аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Головними імпортерами українських фруктів, ягід та горіхів є країни Європейського Союзу. Сукупно вони генерують 86% експортного виторгу України даної категорії.

Серед них найбільше імпортує: Польща (34% української експортної виручки), Німеччина (9%) та Франція (8%). Така зосередженість на європейському ринку, в першу чергу, обумовлена територіальною близькістю цих країн, а також підвищеним попитом з боку європейців на корисні для здоровʼя продукти, якими є фрукти, ягоди та горіхи, пояснюють в УКАБ.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або