All Retail
Опубліковано

Просекко з Італії, шампанське із Франції: імпорт ігристого за рік зріс на 44%

Теги:
шампанське
Фото:
Дело

У 2021 році імпорт ігристих вин в Україну в грошовому вимірі становить 54,7 млн доларів — це на 44% більше у порівнянні з аналогічним показником минулого року і в 2,6 рази більше за показник 5 років тому.

Такі дані навели в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», пише УНН.

"За попередніми оцінками, у 2021 році імпорт ігристих вин у грошовому вимірі становить 54,7 млн дол. США, що на 44% більше у порівнянні з аналогічним показником минулого року та в 2,6 разу більше у порівнянні з показником 5 років тому", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, зазначається, що причинами такої тенденції є:

  • зменшення українського виробництва ігристих вин: за останні 5 років виробництво українських вин скоротилося на 39%, за 2021 рік десь на 2%;
  • часткова зміна смакових уподобань українців.

Також наголошується, що основними постачальниками ігристих вин в Україну є європейські країни. У 2021 році це були Італія (54% імпорту у грошовому вимірі), Франція (18%), Іспанія (10%), Німеччина (5%) та Грузія (4%).

І, залежно від географічної привʼязки, можна зрозуміти який вид ігристого імпортується в Україну. За законодавством ЄС, називати продукти географічними вказівками мають право лише виробники, які його зареєстрували. Тому з Італії в Україну везуть Просекко та Асті Спуманте, з Франції – Шампанське, а з Іспанії – Каву.

Експорт ігристих вин з України також присутній, проте його обсяги у 7 разів менші порівняно з імпортом. У 2021 році експорт ігристих вин у грошовому вимірі досяг близько 7,9 млн дол. США. Водночас, як зазначено, треба врахувати, що лише близько 40-45% експорту – це ігристі українського походження, решта – реекспорт європейських вин.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або