All Retail
Опубліковано

Іран став найбільшим постачальником ківі в Україну у 2021 році

Теги:
фрукти
Фото:
East Fruit

Загальний обсяг імпорту ківі в Україну за 11 місяців 2021 досяг 16,4 тис. тонн.

Таким чином, середнє споживання ківі в Україні вперше перевищить 400 грамів на одного мешканця на рік.

"Середнє споживання ківі в Україні нижче середньостатистичного, проте поступово підтягується до цього рівня на тлі зростання рівня доходів населення і зростання інтересу до здорового способу життя. Щоправда, споживання ківі і в інших країнах світу теж зростає. Зараз середнім споживанням ківі в розрахунку на одну особу вважається близько 600 грамів на рік.При цьому лідером по середньодушевому споживанню ківі є зовсім не Нова Зеландія, як багато хто думає, а Греція.Середній житель цієї країни споживає щороку до 14-15 кг ківі.При цьому споживання ківі, звичайно, вище, у тих країнах, де цей фрукт вирощується", — пояснює Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

До речі, Греція традиційно була і найбільшим постачальником свіжого ківі на ринок України, однак у 2021 році, як мінімум, за підсумками перших 11 місяців, Греція вперше втратила статус головної країни-постачальника ківі в Україну. Іран за рік наростив постачання одразу на 67% та обійшов у цьому рейтингу Грецію. Таким чином, за підсумками 11 місяців 2021 року на Іран припало 40% обсягу імпорту ківі в Україну. Греція залишилася на другому місці з питомою вагою 37%, хоча рік тому на Грецію припадало 52% усіх поставок ківі в Україну. На третьому місці Італія з часткою 14%.

Проте найшвидше експорт ківі в Україну нарощує Туреччина. Ця країна ще два роки тому взагалі не експортувала ківі на ринок України, а 2021 року посіла пʼяте місце, поставивши понад 700 тонн за 11 місяців.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або