All Retail
Опубліковано

Сезонне падіння: у січні трафік відвідувачів у магазинах впав на 18% — Shopping Index

Теги:
Рітейл
Фото:
epravda.com.ua

Watcom Україна, спираючись на дані індексу динаміки відвідуваності торговельних закладів України Shopping Index, зафіксував спад трафіку відвідувачів торговельних закладів майже на 20% з 1 до 31 січня.

Як повідомили RAU у прес-службі компанії Watcom.Україна, згідно з вимірами, весь січень щотижня відбувалося зниження трафіку відвідувачів торгових центрів у середньому на 5% по відношенню до попередніх тижнів і за місяць трафік впав на 18%. Експерти зазначають, що така поведінка покупців є типовою у перші тижні року, коли йде спад купівельної активності.

Зростання трафіку зазвичай відбувається, починаючи з 5-6 тижнів, коли набирають чинності три причини: закінчення періоду тривалих новорічних канікул, запит на купівлю товарів до нового весняно-літнього сезону та бажання придбати подарунки близьким до традиційних свят у лютому-березні. Тому є сенс лише оцінювати динаміку падіння та можливі фактори впливу, крім сезонних, — наскільки вони важливі, і чи варто на них звернути увагу.

На думку аналітиків Watcom Україна, особливих ознак для хвилювання наразі немає. Вплив пандемії на стабільність економіки зменшується – зростає відсоток вакцинації населення, обмеження поступово скасовуються, закриття торгових центрів не прогнозується.

Навпаки, очікується пожвавлення попиту та трафіку з поступовим зняттям карантинних заходів, повернення споживачів до звичайного життя. Короткострокові зниження курсу гривні до долара, яке беруть до уваги як споживачі, так і бізнес, зумовлено головним чином психологічним фактором: геополітична ситуація сприяє витоку капіталів, і як тільки напруга знизиться, показники стабілізуються.

У поточному році вже не очікується такого суттєвого подорожчання енергоносіїв, і як наслідок, суттєвого зростання цін, що впливає на платоспроможність та поведінку споживачів. І хоча торішня тенденція й надалі тисне на українську економіку і впливатиме на прискорення інфляції, але, за підрахунками уряду, реальні доходи населення зросли на 6%, рівень заробітної плати у грудні 2021 року досяг майже $600, що дозволить нівелювати можливі негативні наслідки.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або