Експорт аграрної продукції до Євросоюзу зріс на 26% і перевищив $8 мільярдів
- Фото:
- Zn.ua
У 2021 році поставки української сільгосппродукції до Євросоюзу становили $8,4 млрд, що на 26% більше, ніж у 2020 році ($6,7 млрд).
Про це повідомляє пресслужба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".
За словами заступника директора Інституту, академіка НААН Миколи Пугачова, товарна структура поставок до ЄС значною мірою повторює загальну — понад 80 % у ній припадає на експорт олії та жирів, зернових та олійних культур, залишків переробної промисловості.
"Минулого року всі названі товарні групи продемонстрували зростання у вартісному виразі, здійснивши вирішальний вплив на нарощування нашого загального аграрного експорту до цього регіонального угрупування", — зазначив він.
Науковець додав, що ЄС уже кілька років поспіль виступає головним ринком для збуту цілої низки різних агропродовольчих продуктів з України, серед яких у 2021 році варто відмітити рибу і рибпродукти ($36 млн), яєчні продукти ($7 млн), мед ($128 млн), плоди і ягоди ($315 млн), ріпак ($1,3 млрд) та інше.
Зазначається, що в 2021 році Україна повністю вичерпала квоти на безмитні поставки до країн Євросоюзу меду, яблучного і виноградного соків, ячмінної крупи і борошна, консервованих томатів, обробленого крохмалю, оброблених продуктів з зерна, яєць і м’яса птиці.
Уже в січні 2022 року цілком використана квота на мед.
"Загалом Україні вдалося суттєво покращити показники агропродовольчого експорту у 2021 році, успішно пристосувавшись до роботи на зовнішніх ринках в умовах триваючої пандемії коронавірусу", — наголосив Пугачов.
Водночас щодо перспектив у 2022 році, то вони виглядають сприятливими за умов соціально-економічної стабільності в Україні та основних наших державах-партнерах, гарного врожаю культур, які формують вітчизняний експорт, та відсутності різких змін світової ринкової кон’юнктури, додав академік.