All Retail
Термінал збору даних CipherLab RS 30
Опубликовано

Штрих-код у фармацевтиці

За обсягами вигоди третє місце у світі займає прибуток від обороту фіктивних лікарських засобів. Цифри й справді серйозні - і Україна, на жаль, не є винятком в цьому правилі. Ба більше, відсоток фальсифікатної продукції у нас в країні є значно вищий, ніж в країнах Європейського Союзу. На це є свої причини й відповідно, механізми боротьби з даним явищем. В даному матеріалі ми спробуємо представити розгорнуту картину ситуації, яка склалась, і можливі варіанти її вирішення.

Наразі в Україні, за ініціативою в тому числі Міністерства Охорони Здоров’я, діють декілька онлайн баз та новинних ресурсів, котрі інформують населення про виявлені партії фальсифікованих ліків, або ж дають можливість швидкої перевірки наявності ліцензії у того чи іншого препарату. Це добре, але недостатньо. Чому?

По-перше, не кожен користувач аптеки знає про ці ресурси. Друге - навіть якщо і знає, то не завжди є можливість перевірити. Як правило, найчастіші відвідувачі аптек – це люди похилого віку, котрі можуть не мати ані інтернету, ані можливості ним скористуватись. Ну і третій фактор, можливо ліцензія на певний товар і є, але як убезпечити покупців від купівлі ліків з фальсифікованої партії? Бо ж фальсифікатною може виявитись лише певна частина серії, і ані виробник, ані продавець можуть не здогадуватись про підміну.

Поки що, система верифікації ліків зупинилась десь на описаному вище відрізку шляху свого розвитку.

Що далі? Поширеною є практика запозичати все найкраще у наших західних сусідів – з Європи та США. І фармацевтична галузь теж не залишилась тут осторонь. Вже певний час тривають розмови з приводу впровадження системи Track and Trace (можна замінити на «різноманітні системи ідентифікації продукції») в фармацевтичний товарообіг. Хоча дана система ще не набула широкого вжитку в Україні, все ж варто зазначити, що подібний алгоритм вже почав використовуватись в тестовому режимі як державними органами так і окремими підприємствами. Але ж що вона принесе, якщо все ж таки буде прийнято рішення про повну імплементацію цієї системи?

Система Track and Trace була розроблена для відстежування шляху товару - від самого його виробництва до кінцевого споживача. В основу ідентифікації в кожному етапі обігу товару покладено QR-код. При пакуванні ліків на виробництві кожній одиниці присвоюється свій унікальний QR код. Шифр наноситься на всі носії, які так чи інакше беруть участь у транспортуванні товару: від коробочок, в які безпосередньо запаковані ліки до загальних великих пакувань і транспорту, яким буде здійснюватись доставка  між проміжними етапами ланцюжка виробництва і доставки. Нанесені коди заносяться  в загальну систему з доступом для всіх учасників процесу,  тим самим надаючи можливість швидкої верифікації тої чи іншої партії або ж окремо взятого пакування.

До прикладу,  фабрика випустила партію ліків кількістю 10 ящиків і відправила дистриб’ютору на реалізацію. Дистриб’ютор отримав вислану партію, проте, при продажу ліків з цієї серії було виявлено кілька коробочок зі штрих-кодом, який не числиться в базі. Це значить, що на якомусь етапі справжні ліки були замінені фіктивними і дана продукція не піде в ужиток кінцевому споживачу. Таким чином, шлях який робить пакування ліків, стає прозорим для всіх учасників процесу, що у свою чергу дає змогу суттєво зменшити тіньовий оборот фальсифікату.

На даний момент урядом було прийнято ряд законодавчих ініціатив, котрі зобов’язують власників аптечних закладів до осені 2020 року в платіжних операціях обов’язково використовувати фіскальну техніку. Даний крок є дуже логічним і якщо наступним буде провадження системи Track and Trace – весь ланцюжок отримання товару покупцем має бути максимально убезпечений від будь-яких маніпуляцій, і в даному випадку не важливо з якого процесу це почнеться.

Очевидно, що при впровадженні таких технологій і механізмів буде необхідна наявність на ринку достатньої кількості фіскальної техніки і різних видів зчитувачів кодів. Якщо Ви маєте з цього приводу запитання - краще одразу звернутись до професіоналів своєї справи, як, наприклад, компанія «Гера».

Технічний прогрес щодня відкриває нові можливості для вдосконалення та автоматизації своєї справи. Система Track and Trace, на даний момент є одним з цих елементів прогресивного ведення бізнесу, зокрема що стосується теми фармацевтичної справи. Надійність та якість будь-якого товару завжди цікавила та буде цікавити покупця, і Ваша задача, як власника фармацевтичного бізнесу, полягатиме в тому, щоб переконати клієнта в правильності вибору саме вашого продукту як найнадійнішого. Аксіома проста: чим скоріше Ви переконаєте клієнта в цьому – тим успішнішим буде Ваш бізнес.

Фіскальний реєстратор MG-P777TL

Новий уряд та Верховна Рада показали спроможність до рішучих змін на початку своєї каденції, але чи вдасться їм здійснити докорінні зміни, зважаючи, зокрема на складність сучасних умов та виклики, які кидає нам сьогодення – питання риторичне.  Ми ж у свою чергу можемо на це сподіватись  і неодмінно тримати руку на пульсі подій, адже про наш бізнес ніхто краще не потурбується, ніж ми самі.

×

Через социальные сети

или

Через социальные сети

или