All Retail
Опубліковано

Як зберегти інтелектуальну власність в IT?

Одним з актуальних питань у сфері інформаційних технологій є захист об’єктів інтелектуальної власності. З цією проблемою стикається майже кожен технологічний стартап, так як процес його створення тісно пов’язаний із розробкою продукту, найманням кваліфікованих співробітників, залученням капіталу й іншими супутніми питаннями. А оскільки інтелектуальна власність є найціннішим активом IT-стартапу, її захист потребує особливої уваги. В цій статті ми розглянемо ефективні способи, як захистити об’єкти інтелектуальної власності.

Основний спосіб захисту — це реєстрація об’єктів інтелектуальної власності (ІВ) шляхом подання необхідного пакету документів суб’єкту реєстрації. В Україні реєстрацію прав ІВ проводить Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності». Реєстрація прав забезпечує власнику повний юридичний захист і деяку гарантію від неправомірного використання його ІВ третіми особами. При реєстрації слід враховувати, що виключні майнові права на деякі об’єкти ІВ (торговельні марки, корисні моделі, промислові зразки, винаходи) мають обмежений строк дії (торговельна марка — 10 років; промисловий зразок — 15 років; винахід — 20 років) і вимагають своєчасного продовження. Лише авторське право діє протягом усього життя автора і ще 70 років після його смерті.

Якщо ж реєстрацію на цьому етапі з певних причин провести неможливо, то убезпечити та зберегти інтелектуальну власність ви можете, дотримуючись таких правил:

  • Зафіксуйте створення вашої інтелектуальної власності.

Це можна зробити, записавши результати вашої творчості на диск чи на папері й потім відправивши їх поштовим листом собі ж на свою поштову адресу. Отриманий лист і чеки про відправлення обов’язково збережіть. 

  • Разом з публікацією ІВ вказуйте своє ім’я, прізвище, знак «©», рік, коли твір було опубліковано вперше, і поточний рік публікації.
  • Створюйте історію використання своєї ІВ в Інтернеті.

Публікуйте пости у соціальних мережах, при цьому обов’язково вказуючи ваше авторство. Створіть бізнес-профіль у Facebook або Instagram з назвою вашого бренду. Додатково створіть власний сайт, що міститиме інформацію про вашу інтелектуальну власність. Чим більше історії, тим надійніший захист ІВ.

Якщо об’єкти ІВ створюють наймані працівники, то:

  • Правильно складіть трудовий договір і посадову інструкцію, якщо у штаті працюють творчі співробітники (програмісти, конструктори, архітектори).

Згідно закону виключні права на службові твори (програмний код, дизайн, креслення, фотографії) належать роботодавцю. Однак твір має створюватися відповідно до трудових зобов’язань і завдання роботодавця. Таким чином, у трудовому договорі й посадовій інструкції обов’язково потрібно вказати, що творча діяльність входить до кола посадових обов’язків конкретного робітника. Інакше співробітник може сказати, що розробив продукт за власної ініціативи, тому всі права належать тільки йому.

Підготуйте докази щодо передання твору компанії. 

Згідно закону твір, створений робітником, має бути переданий роботодавцю. Для цього потрібно зафіксувати передання продукту: наприклад, актом прийому-передачі чи актом про прийняття твору на баланс. Краще закріпити процедуру передання у договорі. Тоді у випадку спору роботодавець матиме докази, що твір створено в робочий час відповідно до трудових зобов’язань і службового завдання. А отже, співробітник не зможе заявити, що розробив продукт у неробочий час для власних потреб. 

Залучивши всі зазначені способи, ви зможете захистити й убезпечити об’єкт ІВ від неправомірного використання третіми особами до моменту його подання на реєстрацію. Але все ж отримання свідоцтва про реєстрацію залишається найефективнішим способом захисту своїх прав. 

Спеціалісти юридичної компанії «ВігоЛекс» мають успішний досвід реєстрації всіх об’єктів інтелектуальної власності, а також супроводжують своїх клієнтів від моменту підготовки заявки на реєстрацію до моменту отримання свідоцтва. Якщо ж зареєструвати ІВ поки неможливо, спеціалісти юридичної компанії «ВігоЛекс» також проконсультують вас і підберуть максимально ефективні способи захисту прав на об’єкти ІВ без їх подання на реєстрацію.

______________________________________________

За будь-якої юридичної допомогою звертайтеся до нас! Наша адреса:

Юридична компанія «ВігоЛекс»

Адреса: Київ, Голосіївський проспект, 132, бізнес-центр РЕЛЕ, 8 поверх

Телефон: +38 (068) 520-88-88.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або