All Retail
Опубліковано

IKEA виготовляє і продає стільці з незаконно вирубаної карпатської деревини 

Теги:
IKEA
Фото:
delo.ua

Шведський меблевий гігант IKEA продає стільці з деревини, отриманої від незаконних рубок у лісах українських Карпат, йдеться в розслідуванні екологічної організації Earthsight.

Незаконну деревину використовували зокрема для виробництва стільців Terje та Ingolf, які щороку десятки тисяч продають у всьому світі, стверджують автори розслідування.

«Ця незаконна заготівля деревини можлива через корумпованість державних лісогосподарських підприємств, які управляють більшістю лісів України», − пише Earthsight.

Організація виявила, що незаконна вирубка в Україні тривала й під час світового локдауну через коронавірус.

«Під час правління відомого своєю корумпованістю президента Віктора Януковича у 2011–2014 роках, на офшорні рахунки його корумпованих друзів від іноземних компаній надходили мільйони доларів − як хабарі за доступ до лісоматеріалів. Дослідження Earthsight показують, що, з високою ймовірністю, деревина, за яку були сплачені такі хабарі, згодом потрапила до IKEA й перетворилася в її товари», − йдеться в розслідуванні.

IKEA використовує деревину зі спеціальною позначкою Лісової опікунської ради (FSC). Проте незаконна деревина в букових стільцях також має сертифікат FSC, як й інші колоди, які отримали ці сертифікати за хабарі, стверджує Earthsight.

«Українські лісівники-інформатори розповіли Earthsight, як люб’язно ревізори FSC спілкуються з їхнім корумпованим начальством та як легко обвести їх навколо пальця», − пояснюють в організації.

Earthsight − неприбуткова організація, заснована у 2007 році, яка проводить екологічні розслідування, пов’язані з незаконним знищенням лісів у світі.

Протягом 18 місяців Earthsight проводила розслідування: брали інтерв’ю в українських чиновників, працівників лісової промисловості та активістів. Розслідувачі стверджують, що вивчили тисячі документів і подали десятки запитів на отримання інформації.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або