В УПОА прогнозують зростання експорту українських яблук
- Фото:
- https://pro-consulting.ua
Розглядаючи експорт плодово-ягідної продукції з України, слід розуміти, що більшу частину приносять три категорії - волоські горіхи, заморожені ягоди і яблука.
Таку думку висловила директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Катерина Звєрєва в коментарі виданню Agravery.
Вона зазначила, що за 6 місяців 2020 року експорт цих продуктів в натуральному вираженні знизився на 14% — з 31,2 тис. тонн до 26,8 тис. тонн. При цьому у вартісному вираженні, цей показник не тільки не знизився, а й виріс на 2,4% — з $ 61,8 млн до $ 63,3 млн. У порівнянні з минулим роком, найбільш істотну стагнацію продемонстрували яблука. За 6 місяців 2020 року в ЄС було експортовано 1,5 тис. тонн яблук, загальною вартістю $ 1,1 млн. Для порівняння, з січня по червень 2019 року, в ЄС були поставлені 3,8 тис. тонн яблук загальною вартістю $ 2,4 млн.
"Основною причиною такого зниження є невисокий урожай яблук в 2019 році. Ціни на внутрішньому ринку на найпопулярніший фрукт були досить високими протягом усього сезону, в результаті чого багато фермерів віддали пріоритет продажу яблук на внутрішньому ринку. До того ж зниження врожаю яблук в 2019 році і велика кількість яблук низької якості ускладнили формування експортних партій. Відповідно, навіть ті, хто спочатку планував здійснювати продажі на експорт, були змушені знизити обсяги поставки за кордон через нестачу продукції ", - пояснила Катерина Звєрєва.