Ще один продукт в Україні отримав географічне зазначення
- Фото:
- AgroPortal
Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України на підставі висновку ДП «Український інститут інтелектуальної власності» від 8 вересня 2020 р № 588 прийняв рішення зареєструвати географічне зазначення «Гуцульська коров'яча бринза» («Гуцульська коров'яча бриндзя») як назва місця походження товару: сир (номер заявки i2019 00 005).
Це вже друге географічне зазначення на сир, яке було зареєстровано в Україні в рамках проекту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні», повідомляє "Івано-Франківщина туристична".
Керуючим географічного зазначення «Гуцульська коров’яча бринза» є громадська спілка «Асоціація карпатських ватаг», розташований в селищі Верховина. Робота по реєстрації на бринзу почалася в 2018 р .; господарства створили союз і розробили всі необхідні документи для реєстрації ГЗ.
Відзначається, що в поточному році сертифікацію пройшли 6 полонинних господарств: Кринта, Скупова, Цибулина, Бібратківка, ФГ «Згарда», Щівнік. Вони відповідають всім вимогам плану контролю і мають право маркувати свою бринзу як «Гуцульська коров’яча бринза». Завершальним етапом реєстрації стане отримання відповідного свідоцтва найближчим часом.
Виробники, які також хочуть виробляти ГЗ, повинні відповідати наступним критеріям: виробництво бринзи на високогір’ї не нижче 700 м над рівнем моря; дотримання традиційної технології виробництва; використання не менше 70% коров’ячого молока, 30% можна додавати овечого або козячого від місцевих гірських порід тварин.