All Retail
Опубліковано

Названі фактори, які скорочують виробництво молока в Україні

Теги:
молочна продукція
Фото:
agroportal.ua

Виробництво молока в господарствах усіх категорій у січні-вересні 2020 р скоротилося на 4%.

Про це йдеться в повідомленні Асоціації виробників молока з посиланням на дані Держкомстату.

Так, загальний обсяг виробленого молока в січні-вересні склав 7,3 млн т, що на 0,2 млн т менше, ніж за відповідний період минулого року.

"Серед чинників, які прямо чи побічно вплинули на виробництво молока протягом трьох кварталів 2020 р, варто виділити аномальну спеку, зниження споживання молочних продуктів на тлі стриманих витрат при Covid-19, передвиборчі перегони", — пояснюють експерти.

Промислове виробництво молока залишилося на постійному рівні: 2,097 млн т. Найбільший приріст продемонструвала Тернопільська область — 77,4 тис. т (+ 17,5%). Також нарощували обсяги Волинь (73,4 тис. т; + 5,9%), Черкащина (231,1 тис. т; + 5,3%) і Київщина (169,2 тис. т; + 3,9%) .

На 5,5% скоротилося виробництво в господарствах населення. Всього за звітний період було вироблено 5,2 млн т. Тільки в Луганській (70,8 тис. т; + 3,1%) і Хмельницькій областях (369,9 тис. т; + 0,4%) виробництво зросло, інші — зменшили надої.

"Виробництво в промисловому секторі було помірним, незважаючи на зростання цін на молоко в більшій частині періоду. Причиною є втрата частини кормів через аномальну спеку. Зростання цін на кормовий комплекс буде тривати, адже трейдерам потрібно виконувати укладені контракти. Зокрема, ціни на олійні та зернові вже ростуть космічними темпами, що безпосередньо відбивається на собівартості виробництва молока.

Крім того, більшість виробників були обережними в розширенні бізнесу, як це традиційно буває перед виборами. Адже від того, як буде налаштована нова влада до тваринників, буде залежати подальший розвиток сектора ", — пояснили в асоціації.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або