All Retail
Опубліковано

Торговельне сальдо молочних продуктів все більше йде в мінус

Теги:
сир
молочна продукція
Фото:
https://zakaz.ua

Грошовий оборот зовнішньої торгівлі молочною продукцією за 11 місяців поточного року склав $ 485,3 млн. При цьому 56,7% цієї суми припадає на імпорт, а це $ 275,1 млн; експортної частини відповідає 43,3% — $ 210,1 млн.

Про це повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць, посилаючись на дані Держстату та митниці.

"Як наслідок, баланс зовнішньої торгівлі є негативним, і з кожним місяцем він тільки посилюється, досягнувши вже мінус $ 65 млн. Негативне сальдо зовнішньої торгівлі є незвичною цьогорічною особливістю для національної молочної галузі, але реалії такі, що з цим у перспективі найближчих років доведеться змиритися. Не дивлячись на різку зміну торгового балансу, показники торгівлі в натуральних величинах все ще вселяють оптимізм. Адже у фактичному вираженні в цей період було експортовано 101,3 тис. т, а імпортовано 83,9 тис. т молочних продуктів ", — підкреслює Володимир Андрієць .

Зміна балансу відбулося за рахунок ввезення значних обсягів дорогої молочної продукції, зокрема сирів, імпорт яких зараз перевищує в два рази торішні показники — понад 42 тис. т. При цьому їх масова частка в імпорті становить 50,3%.

На друге місце в структурі імпорту за фізичними обсягами вийшла група продукції молока і вершків незгущених — 14,1%. Ситуація тут закономірна, адже ця група в поточному році демонструвала найвищі темпи нарощування. Зараз молока і вершків рідких імпортовано 11,9 тис. т, що на 310% більше, ніж в минулому році.

На третьому місці у ваговій структурі імпорту знаходиться масло з часткою в 11,5% і загальним обсягом 9,6 тис. т, що майже в чотири рази перевищує його кількість торішніх показників.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або