All Retail
Опубліковано

Вакантність київських ТРЦ склала 10%

Теги:
новини ТРЦ
Фото:
pinterest.com

Частка вільних площ в торгово-розважальних центрах (ТРЦ) Києва до кінця 2020 року стабілізувалася на рівні 10% після підвищення на виході з весняного локдауна, свідчать дані NAI Ukraine.

Як випливає зі звіту компанії, вихід на ринок в 2021 році великої кількості нових проектів, які були призупинені під час коронакризи, буде причиною подальшого зростання вакантності на ринку, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Так, в 2021 році планується відкриття другої черги ТРЦ Blockbuster Mall (55 тис. кв. м), Ocean Mall (99 тис. кв. м), другої черги ТЦ «Апрель» як частини МФК April City (47 тис. кв. м із загальної площі проекту 86 тис. кв. м), ТЦ в складі житлового комплексу White Lines (21 тис. кв. м).

"Разом з новою пропозицією вакантність очікувано зросте, якщо вийде дійсно настільки значний його обсяг, її повернення в нормальне русло (менше 10%), швидше за все, відбудеться вже в 2022 році ", — говориться в дослідженні.

За даними NAI, продовження карантинних обмежень і великий обсяг нової пропозиції будуть стримувати зростання орендних ставок в 2021 році, які залишаться на рівні минулого року. При цьому ставки в найбільш якісних обʼєктах швидше повернуться до показників 2019 року і вище.

В цілому в 2020 році відвідуваність ТРЦ скоротилася лише на 26%, незважаючи на закриття ТРЦ на кілька місяців весняного локдауна і карантину вихідного дня в листопаді, призводить NAI дані компанії Watcom. Разом з цим збільшилися конверсія і середній чек.

У той же час зростання роздрібного товарообігу за підсумками 11 місяців 2020 року до «плюс» 7,6% дає підстави очікувати подальшого зростання показника в 2021 році в разі помірних карантинних обмежень.

"У 2021 році очікується, що роздрібний товарообіг як мінімум повторить динаміку 2020 року, а при більш помірних карантинних заходах і спаді тиску пандемії — повернеться до показників зростання попередніх років", — вважають в компанії.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або