All Retail
Опубліковано

"Свинарі України" просять переглянути квоти на імпорт свинини з ЄС при перегляді умов ЗВТ в 2021 році

Теги:
свинарство
Фото:
Укрінформ

Асоціація "Свинарі України" (АСУ) просить торгового представника України — заступника міністра економіки Тараса Качку в переговорах з ЄС про перегляд квот в рамках угоди про ЗВТ не збільшувати або навіть зменшити квоту на безмитне ввезення свинини, що становить 20 тис тонн в рік, оскільки за час дії ЗВТ поставки здійснювалися тільки з ЄС в Україну.

«За 5 років дії угоди поставки здійснювалися тільки односторонньо: з ЄС в Україну. Експорт свинини і продукції свинарства з України в ЄС заборонений через африканську чуму свиней (АЧС), яку в Україні зареєстрували вперше в 2012 році», — йдеться у зверненні АСУ до Мінекономіки.

Згідно з даними асоціації, імпорт свинини в Україну в 2020 році збільшився на 17,1% — до 28,0 тис. тонн, 79,5% її було ввезено з ЄС. АСУ відзначає пожвавлення експорту свинини з країн ЄС у звʼязку з закриттям першого в світі по місткості ринку Китаю для експортерів з Німеччини в звʼязку зі спалахом АЧС.

Асоціація вважає, що українські виробники працюють собі в збиток через надлишок свинини в країнах ЄС, де ціни в сусідніх з Німеччиною країнах знизилися в середньому на 20%, а також зростання собівартості української свинини на 25% за четвертий квартал 2020 року через через подорожчання кормів.

За даними АСУ, експорт свинини в 2020 році з України збільшився на 22% — до 2,9 тис. тонн, але все одно на порядок поступається імпорту.

Згідно з аналізом ринку асоціацією, станом на 1 січня 2018 року найбільше поголівʼя свиней було у ПрАТ «АПК-Інвест» (Донецька обл.) — 295 тис. голів, ТОВ «Нива Переяславщини» (Київська обл) — 194 тис. голів, ТОВ «Даноша» (Івано-Франківська обл.) -174,5 тис. голів і ТОВ «НВП Глобинський свинокомплекс» (Полтавська обл.) — 154,3 тис голів.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або