All Retail
Опубліковано

Рентабельність вирощування картоплі в Україні впала в 9 разів за рік

Теги:
картопля
Фото:
freshmart.com.ua

Рентабельність вирощування картоплі в Україні впала в 9 разів за рік — до 1,7% в 2020-м проти 15,4% в 2019 році. Найбільш прибутковим в 2020 році було виробництво гречки.

Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", передає УНН.

Як повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" академік НААН Юрій Лупенко, загальна рентабельність виробництва продукції сільського господарства в таких підприємствах очікується на рівні 17,4%. Цей результат, хоча і перевищує показник 2019-го в 11,8%, є проте нижче, ніж в 2018 році, коли рентабельність виробництва агропродукції склала 22,8%.

Рівень рентабельності виробництва продукції рослинництва збільшився з 14,2% в 2019 році до 22,3% в минулому році. При цьому тваринництво, яке в 2019 році спрацювало на межі збитковості (0,1%), в 2020 році стало збитковим — рівень рентабельності склав (-4,7%), зазначив учений.

За попередніми розрахунками Інституту аграрної економіки, в 2020 році рентабельність виробництва гречки в сільськогосподарських підприємствах очікується на рівні 63%. Це найвищий показник серед усіх видів сільськогосподарської продукції та майже на порядок вище рівня 2019 го в 6,6%.

Високий рівень рентабельності очікується на вирощуванні баштанних продовольчих культур (45,4%), вівса (43,7%), ягід (41,6%), жита (41,3%), сої (37,5%) і пшениці ( 33%).

Рентабельність виробництва соняшнику, яка в 2019 році була найвищою серед основних сільськогосподарських культур (23,5%), у 2020 році становить близько 29%, зазначив Юрій Лупенко.

Менше в порівнянні з показниками 2019-го очікується рентабельність вирощування:

  • кукурудзи на зерно — 12,8% проти 17,8%,
  • проса — 4,2% проти 20,2%,
  • картоплі — 1,7% проти 15,4%,
  • овочів відкритого грунту — 2,2% проти 7%.

Збитковим залишилося вирощування гороху, сорго, овочів закритого грунту.

Рентабельним в тваринництві очікується тільки виробництво молока (21,4%), тоді як інші види продукції галузі були збитковими, зазначив учений.

Зростання рівня рентабельності відбулося переважно за рахунок зростання цін на продукцію більшості сільськогосподарських культур. Наприклад, ціни на гречку в минулому році зросли на 53,7%, продукцію баштанних продовольчих культур — на 50,1%, пшеницю — на 24,4%. У той же час по окремих культурах навіть значне зростання цін (за сорго, наприклад, на 30%), не змогло забезпечити подолання збитковості, підсумував Юрій Лупенко.

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або